LUCKY FONZ III

Datum: 31 augustus 2024
Tijd: Vanaf 19:00 uur
Locatie: De Luifel
.

Eén van Nederlands meest geliefde zangers en tekstdichters, bekend van hits als 'Ik heb een meisje', 'Linde met een E' en 'Kwantumwetenschapper'. LUCKY FONZ III opent en sluit de avond.

Over Lucky Fonz III

Otto Wichers groeit op in Nijmegen, maar verhuist voor zijn studie naar Amsterdam. Hij is gek op muziek maken en besluit na een bezoek aan Schotland in folkachtige stijl liedjes te gaan schrijven. Zijn podiumnaam wordt zijn bijnaam Lucky met toevoeging van zijn tweede naam en een III.

In 2005 debuteert hij met een titelloos album, uitgebracht in eigen beheer. Vervolgens wint hij de Grote Popprijs van 2006 en gaat heel veel toeren door binnen- en buitenland. Naast meerdere succesvolle cd’s, de laatste is ‘Hemellichamen’,  heeft Lucky zich de laatste jaren toegelegd op theaterteksten en cabaret. Met zijn theatervoorstelling ‘Moederland’ staat hij momenteel in de Nederlandse theaters.

Theaterwerkplaats Kazou

Datum: 31 augustus 2024
Tijd: Vanaf 19:00 uur
Locatie: De Luifel
.

In dans, muziek en theater vertolken deelnemers van theaterwerkplaats Kazou de emoties eenzaamheid, woede en zelfbewustzijn. Deze voorstellingen zijn speciaal voor deze avond gemaakt en sluiten aan op de emoties die Erik Jan Harmens verwoord in zijn bundel ‘de man die blauw werd’.    

Over Theaterwerkplaats Kazou: Kazou is een leer- en werkplaats voor mensen met autisme van alle leeftijden die affiniteit hebben met theater. Kazou biedt dagbesteding in een theateromgeving. De dagbesteding bestaat uit lessen (in kleine groepen) op het gebied van muziek, drama en dans en werkzaamheden die nodig zijn voor het runnen van een theater zoals catering, verzorgen van kleding en decors, schoonmaken en opruimen, helpen bij voorstellingen etc. Met de meer gevorderde leerlingen worden professionele voorstellingen voor theater en evenementen gemaakt.

Kazou werkt samen met professionele vakdocenten en begeleiders die ervaring hebben met mensen met autisme.

Radna Fabias

Datum: 31 augustus 2024
Tijd: Vanaf 19:00 uur
Locatie: De Luifel
.

Toonaangevend dichter die met haar bundel Habitat alle prijzen won die er maar te winnen waren. Vanavond sluiten haar voordrachten aan op de thema’s van de bundel van Erik Jan Harmens:  eenzaamheid, woede en zelfbewustzijn. 

Over Radna Fabias: Radna Fabias (1983) is geboren en getogen op Curaçao. Ze studeerde af op de HKU in Utrecht en maakte haar debuut als dichter met de bundel Habitus, waar ze de C. Buddingh’ prijs, de Awater Poëzie prijs, de Herman de Coninck prijs en de Grote Poëzieprijs mee won. Ze werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2019.

Fabias’ stijl kenmerkt zich door een grote afwisseling, zowel inhoudelijk als stilistisch. De Groene Amsterdammer schreef hierover: “Fabias durft alle hoeken en gaten van de poëzie als kunstvorm te benutten, de gedichten zijn dan weer kort en lyrisch, dan weer verhalend en lang, nu eens helder en toegankelijk en dan weer hermetisch en experimenteel.” Habitus is in het Engels, Frans, Spaans, Arabisch en Duits vertaald. Fabias vertaalt zelf poëzie van Nobelprijswinnaar Louise Glück en Warsan Shire.

Erik Jan Harmens

Datum: 31 augustus 2024
Tijd: Vanaf 19:00 uur
Locatie: De Luifel
.

Bekende dichter en schrijver die op zijn vijftigste de diagnose autisme kreeg. Hij schreef er een prachtige dichtbundel over, ‘de man die blauw werd’. Samen met theaterwerkplaats Kazou werd op basis van deze bundel het avondprogramma samengesteld.

Over Erik Jan Harmens:

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde zes dichtbundels. In het voorjaar van 2023 verscheen De man die blauw werd: kraakheldere poëzie over niet in groepen kunnen verkeren, maar er ook niet door willen worden uitgestoten. Over de diagnose autismespectrumstoornis krijgen op je vijftigste, en hoe dan verder.

Harmens schreef ook zes romans. Eind 2021 kwam Rigolettohof uit, over hoe een man opgroeit in de jaren zeventig en tachtig in de nabijheid van een winkelcentrum (de Ridderhof) in Alphen aan den Rijn, dat later, op 9 april 2011, in een plaats delict zou veranderen. Hallo muur (2015) geldt als een moderne klassieker: het werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt.

Verder schreef hij nog een biografie van rapper Hef en twee lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer.

In NRC Handelsblad publiceerde hij een serie essays over zijn autismediagnose. Verder in voorbereiding: de biografie van dichter Menno Wigman en een album met Nederlandstalige liedjes.

Thomas Verbogt en Beatrice van der Poel – Montere Weemoed

Datum: 31 augustus 2024
Tijd: 16:00 uur
Locatie: De Luifel
.

Een must voor liefhebbers van literatuur, het Nederlandstalige lied en poëzie. Verhalen met een zachte glans van melancholie. Over donker en bitter gemoed, de lichtpuntjes in het bestaan en dat alles omlijst met prachtige liederen van chansonnière Beatrice van der Poel.

 Over Thomas Verbogt:

schrijver van vooral romans en verhalen. Daarnaast is Thomas een bekend en geliefd columnist in dagblad De Gelderlander.

Over Beatrice van der Poel:

zangeres en liedjesschrijfster Beatrice is opgeleid als beeldend kunstenaar op de Rietveld academie. Ze zong in vele bands en na een samenwerking met Maarten van Roozendaal en Bob Fosko besloot ze in het Nederlands te gaan schrijven.

Sylvia Hubers

Datum: 31 augustus 2024
Tijd: 14:30 en 16:40 uur
Locatie: De Luifel
.

Absurde en tegelijkertijd herkenbare situaties. Met nietsontziende reflecties op het bestaan brengt Hubers je aan het lachen - of aan het denken. Ze heeft maar heel weinig woorden nodig om de wereld een stukje te laten kantelen.

Over Sylvia Hubers: Sylvia Hubers verkent het grensgebied tussen proza en poëzie. In 2003 debuteerde ze met de dichtbundel Men zeg liefde. Daarop volgden acht bundels poëzie, prozagedichten en zeer kort proza. Haar laatste bundel Aanraken! kwam uit in 2022. De 143 prozaminiaturen voeren de lezer langs tactiele avonturen, gemiste knuffels, welriekende mannen, ongelukkige neuzen, eenzame handen, heupen die zich onbespied wanen, levensangst, liefdesdrift, beneveling op de Dag des Oordeels en de ontbrekende schakel tussen broek en rok.

Van 2009 tot 2013 was Hubers stadsdichter van Haarlem. Ze werkt samen met diverse kunstenaars en musici. Sinds 2021 woont ze in Overijssel.

Ester Naomi Perquin

Datum: 31 augustus 2024
Tijd: 15:00 en 15:40 uur
Locatie: De Luifel
.

Haar gedichten zijn speels en vol humor. Geen grote woorden, wel mooie taalvondsten. Was Dichter des Vaderlands, presenteert al jaren de Nacht van de Poëzie. Een scherpe waarnemer die uit kleine gebeurtenissen een diepere betekenis haalt.

Over Ester Naomi Perquin: Perquin werkte jarenlang als gevangenbewaarder om haar schrijfopleiding te kunnen betalen. Ze debuteerde in 2007 met Servetten halfstok; voor haar bundel Celinspecties (2012), een serie portretten uit haar cipiersverleden, won ze in 2013 de VSB Poëzieprijs. In haar laatste bundel Ongevraagd advies (2022) beschouwt Perquin in ritmische, klankrijke regels opvallend monter de staat van ons land, met gedichten in vakkundig misleidende taal en woorden die verhullen of de lelijkheid even geruststellend wegnemen.

Vera Bon

Datum: 31 augustus 2024
Tijd: 14:00, 14:40 en 15:30 uur
Locatie: De Luifel
.

Diepe bassen, kapotte synthes en dromerige zanglijnen. Singer-songwriter Vera Bon draait er niet omheen dat een mensenleven soms piept en kraakt. Luister naar haar verlangen te verdwijnen en alleen maar te spelen.

Vera Bons goed gevonden woordspelingen en poëtische teksten blijven boeien.

‘Ik mis de warmte om m'n lichaam, dus kocht ik een winterjas’, zingt ze in het ijzersterke nummer 'Jonge Honden'. Houd je van Roosbeef of Eefje de Visser dan is Vera Bon jouw favoriete act van dit festival.

Dichtersduo Strijkplankpoëzie

Datum: 31 augustus 2024
Tijd: 14:25, 15:10 en 16:35 uur
Locatie: De Luifel
.

Een onderwerp waar mannen niet graag over praten: emoties. Bjorn en Alex doen dat wel. Hun aanstekelijke combinatie vancabaret en poëzie heeft maar 1 doel: een eind maken aan het lijden van mannen.

Over Strijkplankpoëzie: Bjorn Blom en Alex Panhuizen vormen samen het dichtersduo Strijkplankpoëzie. Samen schreven ze een dichtbundel die mannen helpt om te praten over hun gevoel. Titel: ‘En nu echt?’.

Aan saaie voordrachten doen ze niet, op het podium vermengen ze poëzie en cabaret tot een uniek verschijnsel: mannen die over gevoelens praten.

Met hun theateroptredens hebben ze groot succes, daarnaast verzorgen ze workshops rond het thema. Soms hebben ze het zo druk dat de strijkplank mee het podium op moet.

Yke Schotanus / Gerard Vuuregge

Datum: 31 augustus 2024
Tijd: 14:15 en 15:15 uur
Locatie: De Luifel
.

 Cabaretnummers, Nederpopsongs en andere gezongen gedichten. Yke draagt ze voor, begeleid door gitarist Gerard Vuuregge. Yke is schrijver, dichter, docent, wetenschapper én jurylid van dichtwedstrijd Binnenwereld.

Over Yke Schotanus: Yke is onder andere schrijfdocent, schrijver en componist. Hij publiceerde zowel leesgedichten als liedjes. Gedichten en poëzievertalingen van hem verschenen in de Volkskrant, De zingende zaag, Tzum en De Tweede Ronde. Schotanus is een van de vaste medewerkers van Schrijven Magazine. Geeft les als docent Nederlands. Promoveerde op een onderzoek naar muziek als middel om de taalverwerking te bevorderen. Yke Schotanus was jurylid voor de dichtwedstrijd Binnenwereld.