Erik Jan Harmens

Datum: 31 augustus 2024
Tijd: Vanaf 19:00 uur
Locatie: De Luifel
.

Bekende dichter en schrijver die op zijn vijftigste de diagnose autisme kreeg. Hij schreef er een prachtige dichtbundel over, ‘de man die blauw werd’. Samen met theaterwerkplaats Kazou werd op basis van deze bundel het avondprogramma samengesteld.

Over Erik Jan Harmens:

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde zes dichtbundels. In het voorjaar van 2023 verscheen De man die blauw werd: kraakheldere poëzie over niet in groepen kunnen verkeren, maar er ook niet door willen worden uitgestoten. Over de diagnose autismespectrumstoornis krijgen op je vijftigste, en hoe dan verder.

Harmens schreef ook zes romans. Eind 2021 kwam Rigolettohof uit, over hoe een man opgroeit in de jaren zeventig en tachtig in de nabijheid van een winkelcentrum (de Ridderhof) in Alphen aan den Rijn, dat later, op 9 april 2011, in een plaats delict zou veranderen. Hallo muur (2015) geldt als een moderne klassieker: het werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt.

Verder schreef hij nog een biografie van rapper Hef en twee lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer.

In NRC Handelsblad publiceerde hij een serie essays over zijn autismediagnose. Verder in voorbereiding: de biografie van dichter Menno Wigman en een album met Nederlandstalige liedjes.