Iris Penning

Datum: 27 augustus 2022
Tijd: 13.45u / 14.45u / 15.45u / 16.45u
Locatie: De Luifel
MUZIEK | POËZIE

Iris Penning (1993) maakt poëtische pop. Naast muzikante is ze ook stadsdichter van Eindhoven. Ze stond meer dan duizend keer op de planken: in Paradiso, op Oerol, op theaterfestivals en in poppodia door heel Nederland en België. Ze deelde het podium met Spinvis en bracht drie platen uit die lovend werden ontvangen.

Ze is een echte doe-het-zelver, die bijvoorbeeld haar eigen merchandise tassen met de hand naait en bedrukt en een lettertype maakte van haar handschrift. In maart 2019 kwam haar nieuwe plaat Liever vieze voeten uit. Dit jaar is zij Stadsdichter van Eindhoven.

“Spinvis knikt instemmend, Ramses Shaffy en Maarten van Roozendaal zien van bovenaf dat het goed is. Koesteren die plaat" – OOR

"Ook op deze plaat tovert de jonge artiest met woorden." - 3voor12

"Op dromerige, meeslepende akoestische muziek draagt ze haar met zachte ‘g’ gezongen passages voor waarnaar je wel even móét luisteren." - Musicmaker

irispenning.com

Nico Dijkshoorn, Rinus & The Wizards (NL)

Datum: 27 augustus 2022
Tijd: 19.15u
Locatie: De Luifel
MUZIEK | POËZIE

Nico, Rinus & The Wizards ontmoetten elkaar in de Haagse Blues Sociëteit Engels.

Er ontstond een gelegenheidsformatie bestaande uit o.a. Nico Dijkshoorn en Rinus Gerritsen (bassist,  Golden Earring). Een formatie - gespecialiseerd in blues, funk, rock en improvisatie - die ieder optreden met vuur en passie speelt. Op Het Park Vertelt wordt literair werk van Nico Dijkshoorn afgewisseld met muziek van de band.


© Copyright 2020 Ron van Varik

Nico, Rinus & The Wizards zijn Nico Dijkshoorn (dichter/ muzikant), Rinus Gerittsen (bassist Golden Earring), Nicko Christiansen (Livin' Blues Xperience), Patrick Lejewaan (Haagse Hammond/Toetsenist) en Rooie Ruud ( Haagse drummer).


Nico Dijkshoorn is columnist, dichter, schrijver en muzikant. Hij is vooral bekend van zijn werk als huisdichter bij De wereld draait door.

Naast zijn televisiewerk is Dijkshoorn columnist. Hij begon eind jaren negentig als schrijver op blogs als FOK! en GeenStijl. Daarna werd hij door De Volkskrant gevraagd om sportcolumns te schrijven. Hiermee werd hij bekend bij het grote publiek. Hij schrijft ook voor televisieprogramma's, waaronder Draadstaal.

Er zijn drie romans van zijn hand verschenen en van zijn columns zijn diverse bundels samengesteld, onder andere met de teksten die hij voor De Volkskrant, Artis-magazine, Het Nieuwsblad en Voetbal International schreef.

<img class=Zeehelden festival

nicodijkshoorn.com 

thewizards.nl

Ozon & Schmal

Datum: 27 augustus 2022
Tijd: 16.00u
Locatie: De Luifel
MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

DE AARDE VOELT

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Twee daarvan zijn te zien op het festival: Dood is de dodo en Monsanto vs Organische boer. Het Park Vertelt vroeg Diana Ozon om speciaal voor deze editie een nieuwe performance te creëren. De premiere van De aarde voelt is op 27 augustus te zien in Park Hartenstein.

Ozon neemt haar publiek mee op reis via haar licht melancholische observerende gedichten, verhalen en vertellingen. Ze zoomt in op planeet Aarde. Van microscopisch, via straat, stad en land tot in de kosmos.
Met muzikant Wil Schmal werkt zij al meer dan 15 jaar incidenteel samen. Deze zomer maken Ozon en Schmal speciaal voor Het Park Vertelt nieuwe muziek met poëzie; De Aarde Voelt.


Diana Ozon 40 jaar op het podium. Foto mathilde muPe

Diana Ozon is geboren Amsterdammer, internationaal podiumdier, fenomeen in de literatuur, punk en graffiti, en gastdocent poëzie.
Ze maakte een toonaangevende punkkrant, reisde liftend dwars door de Sahara, woonde een jaar in Senegal, dreef een punk-club en galerie, werd getroffen door de bliksem en heeft sinds 1999 een volkstuin. In 2005 ontving zij voor haar werk de Ruigoordtrofee.
Ozon is spraakwaterval en oermoeder van de performing poetry. Werk van haar is opgenomen in haar 14 dichtbundels, 2 romans en 2 geluidsdragers, in verzamelbundels, musea, bibliotheken en documentaires.

diana-ozon.nl


Wil Schmal is gitarist componist en docent. In de jaren 90 speelde ze bij de bekende underground ska/ rock steady band Jammah Tammah. Ze schrijft muziek op poëzie van Ozon en begeleidt haar met gruizende gitaren, opzwepende punk rock riffs en lyrische emotionele ballades.

wilschmal.com

Joke van Leeuwen & Marijs Boulogne

Datum: 27 augustus 2022
Tijd: 15.15u
Locatie: De Luifel
MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

DOOD IS DE DODO

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Dood is de dodo is er één van en beleeft tijdens Het Park Vertelt zijn Nederlandse première.

Dood is de dodo is een ode aan de vogels die ondanks hun fraaie namen met uitsterven  worden bedreigd of al verdwenen zijn. Marijs Boulogne begeleidt de tekst met accordeon, zang en haakwerk.

Joke van Leeuwen schrijft, dicht, tekent en treedt op, voor zowel volwassenen als  kinderen. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond, onder andere met de AKO Literatuurprijs,  de Constantijn Huygens Prijs en de James Krüss Preis.
jokevanleeuwen.com


Marijs Boulogne woont een kwarteeuw in Brussel en bevindt zich daar als een vis in het water.

Ze is professioneel theatermaker en bezig met sculpturen uit textiel, grote bewegende haakwerken zijn dikwijls basisingrediënten van haar wonderlijke performances.
marijsboulogne.be

RINSKE KEGEL

Datum: 27 augustus 2022
Tijd: 15.00u / 16.30u
Locatie: De Luifel
POËZIE

Rinske Kegel  (Haren, 1973) is dichter en schrijver.

Op een heldere, ludieke manier weet ze heel associatief dingen voor het voetlicht te brengen. In een interview zei ze "een gedicht ontstaat als er iets kraakt in mij. Het moet schuren, een beetje pijn doen. Als de eerste hap van een softijsje".
In oktober 2019 kwam haar debuutbundel  Als het maar een vacht heeft uit. Naast poëzie schreef ze Dierenrijk - een boek met verhalen over dieren die alleen in de taal bestaan zoals de ‘dichterbij’, de ‘probeer’ en de ‘koffiepad’.

Zij publiceerde onder andere bij de literaire tijdschriften Kluger Hans, De Revisor, De Poëziekrant en Het Liegend Konijn.

rinskekegel.nl