De geheimen van de natuur (livecast)

28aug2021
Locatie: Podium Poets for the Earth
DIALOOG | LIVECAST | POËZIE | WETENSCHAP

Pim Cornelussen maakt een live editie van de podcast Redden wat je raakt waarin een wetenschapper en een dichter in gesprek gaan. Deze editie draagt de titel De geheimen van de natuur en gaat over ‘bio-inspired innovatie’.

Gasten zijn wetenschapper Sebastiaan van Kints en dichter Paul Demets. Van Kints is een Rotterdamse architect die bio-inspired werkt, Demets is klimaatdichter en was jarenlang ‘plattelandsdichter’ in Vlaanderen.

In de toegepaste wetenschappen wordt de natuur steeds vaker als voorbeeld gebruikt om processen vorm te geven, het zogenaamde  bio-mimicry principe. Architecten kijken hoe cactussen groeien om gebouwen aardbevingsbestendig te maken, voor het ontwerp van zonnepanelen wordt gekeken naar de bladeren van bomen, er zijn talloze voorbeelden. Kan deze bio-inspired innovatie bijdragen aan een betere, klimaatvriendelijker wereld?


Redden wat je raakt is een podcastserie waarbij nieuwe banden tussen poëzie en wetenschap worden gesmeed. In iedere podcast maakt de luisteraar op een frisse manier kennis met het universum van een dichter en een wetenschapper, die rondom een klimaatthema samen worden gebracht. De bedoeling is om op een speelse maar diepgaande manier te onderzoeken waar ze elkaar kunnen inspireren, raken en vooruithelpen.


Sebastiaan van Kints werkt als architect voor het Rotterdamse bureau Walden. Hij is gespecialiseerd in bio-inclusief ontwerpen, het betrekken van dier- en plantsoorten in de gebouwde omgeving.

Daarnaast is hij actief in het collectief Dakdorpen dat zich inzet voor vergroening van steden. Ook ontwerpt en bouwt Van Kints opvouwbare tenten van bamboe en doek. Door zijn achtergrond in biologie is hij gefascineerd door schimmels en paddenstoelen.

Waldenstudio.nl


Paul Demets (1966) is een veel bekroond dichter, docent en poëzierecensent voor onder meer De Standaard. Zijn gedichten gaan over de verwevenheid van mens, dier, natuur en samenleving. Hij doet dat met een klinische en tegelijk diep betrokken blik, in voorzichtige taal met langzame beelden. Voor zijn laatste bundel De Hazenklager putte hij inspiratie uit zijn tijd als plattelandsdichter van de provincie Oost-Vlaanderen.


Pim Cornelussen (1989) studeerde wijsbegeerte en theaterregie. Hij werkt als programmamaker en maakt podcasts, audiowandelingen, proza en poëzie. In zijn werk zoekt hij het grensvlak van artistieke verbeelding, filosofische beschouwing en wetenschappelijke kennis. Hij nodigt uit tot utopisch denken voor het in gang zetten van veranderingen. Pim is een van de drijvende krachten van de klimaatdichtersbeweging.

Pim Cornelussen

RESIDENTIEDICHTERS

28aug2021
Locatie: Podium Poets for the Earth / De Luifel
PERFORMANCE | POËZIE

Drie schrijvers strijken 14 augustus neer in Oosterbeek om nieuw werk te maken. Ze laten zich inspireren door het landschap, maar ook door klemmende vragen als ‘blijft dit behouden?’ en ‘voor wie ?
We verwelkomen Moya De Feyter (BE), Annelie David (NL), Samuel Kramer (DE) en Debra Watson (UK). De laatste participeert online vanuit Engeland.
De residentie zal ook worden benut om de banden tussen de organisaties van klimaatdichters te versterken.

Gedurende de residentieperiode zal een aantal leden van de Camera Club Oosterbeek (CCO) het landschap in beeld brengen en in gesprek met de dichters komen tot beelden die aansluiten bij de woorden van de dichters.
In samenspraak wordt gezocht naar een passende vorm van presentatie.


fotograaf Sabastian Seveniers

Moya De Feyter (1993) debuteerde in 2018 met de bundel Tot iemand eindelijk. In 2019 verscheen haar prozagedicht Massastrandingen, een caleidoscopisch prozagedicht over het klimaat, zeezoogdieren, sinaasappelbomen, stormen en de liefde. Het zijn overrompelende en persoonlijke gedichten, die live nog indringender zijn. In 2020 startte Moya geïnspireerd door Poets For The Planet, de Vlaams-Nederlandse klimaatdichtersbeweging.
moyadefeyter.be


fotograaf Immo Horn

Debra Watson is een Engelstalig dichter en performer. Ze is een van de trekkers van Poets for the Planet. Ze gelooft in participatie en is daarom voor allerlei platforms actief.

Ze gebruikt participatie vaak als inzet- en  onderdeel van haar performance. Debra maakt een theatershow van haar optreden.  Ze is oprichter van The Crimsom Word, een poëziecollectief voor shows en evenementen, en treedt regelmatig op in The Poetry Brothel (Het Poëziebordeel) in Londen.

debrawatsoncreative.com


fotograaf Anton Sahler

Samuel Kramer (1996) is een Duitstalige dichter, poetryslammer en activist. Hij won vele prijzen voor zijn performances en treedt op in binnen- en buitenland. Samuel is een van de trekkers van Poetry for the Future, de beweging van klimaatdichters in Duitsland.

Samuel is een van de deelnemers van de schrijversresidentie van klimaatdichters, twee weken voorafgaand aan het festival.

samuelkramer.de
Der Baum (youtube)


Tekenaar: Guido van Driel

Annelie David (1959, Keulen) is danseres, choreografe en dichteres. Sinds 1982 woont ze in Amsterdam. Sinds 2003 richt zij zich op het schrijven en performen van Nederlandstalige poëzie, haar tweede taal.

Haar meest recente bundel Schokbos is genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2021. Haar poëzie gaat over de onlosmakelijke verbinding tussen het leven en de vergankelijkheid. Haar gedichten hebben vaak een duidelijke relatie met een locatie, het ‘schokbos’ is een terrein met ruïnes van het oude staatsbedrijf Artillerie Inrichtingen. Tussen de ruines ontstaat een nieuw bos en een paradijs voor vogels. In de bundel gaan tekst en het zwart-witte beeld van het bos een symbiotische relatie aan.

Annelie neemt van 22 t/m 28 augustus deel aan de residentie. Zij neemt deels de plaats in van Debra Watson die vanwege visumproblemen online participeert.

fotograaf Georges Dewarier

Annelie David

Iris Penning & Mirthe de Jonge

28aug2021
Locatie: De Luifel
MUZIEK | POËZIE

Iris Penning (1993) maakt poëtische pop. Naast muzikante is ze ook stadsdichter van Eindhoven. Ze stond meer dan duizend keer op de planken: in Paradiso, op Oerol, op theaterfestivals en in poppodia door heel Nederland en België. Ze deelde het podium met Spinvis en bracht drie platen uit die lovend werden ontvangen.

Ze is een echte doe-het-zelver, die bijvoorbeeld haar eigen merchandise tassen met de hand naait en bedrukt en een lettertype maakte van haar handschrift. In maart 2019 kwam haar nieuwe plaat Liever vieze voeten uit. Dit jaar is zij Stadsdichter van Eindhoven. Iris wordt op de cello begeleid door Mirte de Jong.

“Spinvis knikt instemmend, Ramses Shaffy en Maarten van Roozendaal zien van bovenaf dat het goed is. Koesteren die plaat" – OOR

"Ook op deze plaat tovert de jonge artiest met woorden." - 3voor12

"Op dromerige, meeslepende akoestische muziek draagt ze haar met zachte ‘g’ gezongen passages voor waarnaar je wel even móét luisteren." - Musicmaker

irispenning.com

Nico Dijkshoorn, Rinus & The Wizards (NL)

28aug2021
Locatie: De Luifel
MUZIEK | POËZIE

Nico, Rinus & The Wizards ontmoetten elkaar in de Haagse Blues Sociëteit Engels.

Er ontstond een gelegenheidsformatie bestaande uit o.a. Nico Dijkshoorn en Rinus Gerritsen (bassist,  Golden Earring). Een formatie - gespecialiseerd in blues, funk, rock en improvisatie - die ieder optreden met vuur en passie speelt. Op Het Park Vertelt wordt literair werk van Nico Dijkshoorn afgewisseld met muziek van de band.


© Copyright 2020 Ron van Varik

Nico, Rinus & The Wizards zijn Nico Dijkshoorn (dichter/ muzikant), Rinus Gerittsen (bassist Golden Earring), Nicko Christiansen (Livin' Blues Xperience), Patrick Lejewaan (Haagse Hammond/Toetsenist) en Rooie Ruud ( Haagse drummer).


Nico Dijkshoorn is columnist, dichter, schrijver en muzikant. Hij is vooral bekend van zijn werk als huisdichter bij De wereld draait door.

Naast zijn televisiewerk is Dijkshoorn columnist. Hij begon eind jaren negentig als schrijver op blogs als FOK! en GeenStijl. Daarna werd hij door De Volkskrant gevraagd om sportcolumns te schrijven. Hiermee werd hij bekend bij het grote publiek. Hij schrijft ook voor televisieprogramma's, waaronder Draadstaal.

Er zijn drie romans van zijn hand verschenen en van zijn columns zijn diverse bundels samengesteld, onder andere met de teksten die hij voor De Volkskrant, Artis-magazine, Het Nieuwsblad en Voetbal International schreef.

<img class=Zeehelden festival

nicodijkshoorn.com 

thewizards.nl

Ozon & Schmal

28aug2021
Locatie: De Luifel
MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

DE AARDE VOELT

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Twee daarvan zijn te zien op het festival: Dood is de dodo en Monsanto vs Organische boer. Het Park Vertelt vroeg Diana Ozon om speciaal voor deze editie een nieuwe performance te creëren. De premiere van De aarde voelt is op 28 augustus te zien in Park Hartenstein.

Ozon neemt haar publiek mee op reis via haar licht melancholische observerende gedichten, verhalen en vertellingen. Ze zoomt in op planeet Aarde. Van microscopisch, via straat, stad en land tot in de kosmos.
Met muzikant Wil Schmal werkt zij al meer dan 15 jaar incidenteel samen. Deze zomer maken Ozon en Schmal speciaal voor Het Park Vertelt nieuwe muziek met poëzie; De Aarde Voelt.


Diana Ozon 40 jaar op het podium. Foto mathilde muPe

Diana Ozon is geboren Amsterdammer, internationaal podiumdier, fenomeen in de literatuur, punk en graffiti, en gastdocent poëzie.
Ze maakte een toonaangevende punkkrant, reisde liftend dwars door de Sahara, woonde een jaar in Senegal, dreef een punk-club en galerie, werd getroffen door de bliksem en heeft sinds 1999 een volkstuin. In 2005 ontving zij voor haar werk de Ruigoordtrofee.
Ozon is spraakwaterval en oermoeder van de performing poetry. Werk van haar is opgenomen in haar 14 dichtbundels, 2 romans en 2 geluidsdragers, in verzamelbundels, musea, bibliotheken en documentaires.

diana-ozon.nl


Wil Schmal is gitarist componist en docent. In de jaren 90 speelde ze bij de bekende underground ska/ rock steady band Jammah Tammah. Ze schrijft muziek op poëzie van Ozon en begeleidt haar met gruizende gitaren, opzwepende punk rock riffs en lyrische emotionele ballades.

wilschmal.com

Joke van Leeuwen & Marijs Boulogne

28aug2021
Locatie: De Luifel
MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

DOOD IS DE DODO

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Dood is de dodo is er één van en beleeft tijdens Het Park Vertelt zijn Nederlandse première.

Dood is de dodo is een ode aan de vogels die ondanks hun fraaie namen met uitsterven  worden bedreigd of al verdwenen zijn. Marijs Boulogne begeleidt de tekst met accordeon, zang en haakwerk.

Joke van Leeuwen schrijft, dicht, tekent en treedt op, voor zowel volwassenen als  kinderen. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond, onder andere met de AKO Literatuurprijs,  de Constantijn Huygens Prijs en de James Krüss Preis.
jokevanleeuwen.com


Marijs Boulogne woont een kwarteeuw in Brussel en bevindt zich daar als een vis in het water.

Ze is professioneel theatermaker en bezig met sculpturen uit textiel, grote bewegende haakwerken zijn dikwijls basisingrediënten van haar wonderlijke performances.
marijsboulogne.be

RINSKE KEGEL

28aug2021
Locatie: De Luifel
POËZIE

Rinske Kegel  (Haren, 1973) is dichter en schrijver.

Op een heldere, ludieke manier weet ze heel associatief dingen voor het voetlicht te brengen. In een interview zei ze "een gedicht ontstaat als er iets kraakt in mij. Het moet schuren, een beetje pijn doen. Als de eerste hap van een softijsje".
In oktober 2019 kwam haar debuutbundel  Als het maar een vacht heeft uit. Naast poëzie schreef ze Dierenrijk - een boek met verhalen over dieren die alleen in de taal bestaan zoals de ‘dichterbij’, de ‘probeer’ en de ‘koffiepad’.

Zij publiceerde onder andere bij de literaire tijdschriften Kluger Hans, De Revisor, De Poëziekrant en Het Liegend Konijn.

rinskekegel.nl