Redden wat je raakt – De geheimen van de natuur

28aug2021

Tijd: 16:00u

Locatie: Podium Poets for the Earth

DIALOOG | LIVECAST | POËZIE | WETENSCHAP

Combi-3


Pim Cornelissen & Sebastiaan van Kints

Redden wat je raakt is een podcastserie waarbij nieuwe banden tussen poëzie en wetenschap worden gesmeed. In iedere podcast maakt de luisteraar op een frisse manier kennis met het universum van een dichter en een wetenschapper, die rondom een klimaatthema samen worden gebracht. De bedoeling is om op een speelse maar diepgaande manier te onderzoeken waar ze elkaar kunnen inspireren, raken en vooruithelpen.


Pim Cornelussen maakt een live editie van de podcast Redden wat je raakt  waarin een wetenschapper en een dichter in gesprek gaan. Deze editie draagt de titel de geheimen van de natuur en gaat over ‘bio-inspired innovatie’.

In de toegepaste wetenschappen wordt de natuur steeds vaker als voorbeeld gebruikt om processen vorm te geven, het zogenaamde  bio-mimicry principe. Architecten kijken hoe cactussen groeien om gebouwen aardbevingsbestendig te maken, voor het ontwerp van zonnepanelen wordt gekeken naar de bladeren van bomen, er zijn talloze voorbeelden. Kan deze bio-inspired innovatie bijdragen aan een betere, klimaatvriendelijker wereld?

Gasten zijn wetenschapper Sebastiaan van Kints en dichter Paul Demets. Van Kints is een Rotterdamse architect die bio-inspired werkt, Demets is klimaatdichter en was jarenlang ‘plattelandsdichter’ in Vlaanderen.


Sebastiaan van Kints werkt als architect voor het Rotterdamse bureau Walden. Hij is gespecialiseerd in bio-inclusief ontwerpen, het betrekken van dier en plantsoorten in de gebouwde omgeving.

Daarnaast is hij actief in het collectief Dakdorpen dat zich inzet voor vergroening van steden. Ook ontwerpt en bouwt Van Kints opvouwbare tenten van bamboe en doek. Door zijn achtergrond in biologie is hij gefascineerd door schimmels en paddenstoelen.

Waldenstudio.nl


Paul Demets (1966) is een veel bekroond dichter, docent en poëzierecensent voor onder meer De Standaard. Zijn gedichten gaan over de verwevenheid van mens, dier, natuur en samenleving. Hij doet dat met een klinische en tegelijk diep betrokken blik, in voorzichtige taal met langzame beelden. Voor zijn laatste bundel De Hazenklager putte hij inspiratie uit zijn tijd als plattelandsdichter van de provincie Oost-Vlaanderen.


Pim Cornelussen (1989) studeerde wijsbegeerte en theaterregie. Hij werkt als programmamaker en maakt podcasts, audiowandelingen, proza en poëzie. In zijn werk zoekt hij het grensvlak van artistieke verbeelding, filosofische beschouwing en wetenschappelijke kennis. Hij nodigt uit tot utopisch denken voor het in gang zetten van veranderingen. Pim is een van de drijvende krachten van de klimaatdichtersbeweging.

Redden wat je raakt

Podium Poets for the Earth

28aug2021

Tijd: 14:30 - 17:30u

Locatie: Poets for the Earth

PERFORMANCE | PODCAST | POËZIE | SPOKEN WORD

Poets for the Planet V2

De snel groeiende gemeenschap van klimaatdichters presenteert zich op het speciale Poets for the Earth podium. Wereldwijd verheffen dichters hun stem vóór een klimaatvriendelijker wereld en tegen de destructie van de natuur. In een doorlopende estafette laten zij van zich horen.

Reken op een bont gezelschap van toonaangevende dichters! Ze zijn uitbundig, ingetogen, lyrisch en ziedend en afkomstig uit vier verschillende landen.

Met: Moya de Feyter (Vlaanderen, initiatiefnemer klimaatdichtersbeweging), Debra Watson (UK, Poets for the Planet), Samuel Kramer (Duitsland, Poetry for Future), de Vlaamse dichters Saskia van Leendert, Guus Diepenmaat en Paul Demets en uit Nederland Willemijn Kranendonk, Thomas Möhlman, Willemijn van den Geest en Laurens van  Hoevenaeren.

Moya De Feyter, Debra Watson en Samuel Kramer strijken twee weken voorafgaand aan het festival in Oosterbeek neer voor een schrijversresidentie. Resultaten hoor je op het Poets for the Earth Podium!

Tussen twee estafetteronden door presenteert Pim Cornelussen een live editie van de podcast Redden wat je raakt  waarin een wetenschapper en een dichter in gesprek gaan.

klimaatdichters.org

poetsfortheplanet.org

Iris Penning & Mirte de Jong

28aug2021

Tijd: 13.45u / 14.45u / 15.45u / 16.45u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | POËZIE

iris penning_rechtenvrij

Iris Penning (1993) maakt poëtische pop. Naast muzikante is ze ook stadsdichter van Eindhoven. Ze stond meer dan duizend keer op de planken: in Paradiso, op Oerol, op theaterfestivals en in poppodia door heel Nederland en België. Ze deelde het podium met Spinvis en bracht drie platen uit die lovend werden ontvangen.

Ze is een echte doe-het-zelver, die bijvoorbeeld haar eigen merchandise tassen met de hand naait en bedrukt en een lettertype maakte van haar handschrift. In maart 2019 kwam haar nieuwe plaat Liever vieze voeten uit. Dit jaar is zij Stadsdichter van Eindhoven. Iris wordt op de cello begeleidt door Mirte de Jong.

“Spinvis knikt instemmend, Ramses Shaffy en Maarten van Roozendaal zien van bovenaf dat het goed is. Koesteren die plaat" – OOR

"Ook op deze plaat tovert de jonge artiest met woorden." - 3voor12

"Op dromerige, meeslepende akoestische muziek draagt ze haar met zachte ‘g’ gezongen passages voor waarnaar je wel even móét luisteren." - Musicmaker

irispenning.com

Nico Dijkshoorn, Rinus & The Wizards (NL)

28aug2021

Tijd: 19.00u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | POËZIE

© Copyright 2020 Ron van Varik

Nico, Rinus & The Wizards ontmoetten elkaar in de Haagse Jazz & Blues Sociëteit Engels.

Er ontstond een gelegenheidsformatie bestaande uit o.a. Nico Dijkshoorn en Rinus Gerritsen (Golden Earring). Een formatie - gespecialiseerd in blues, funk, rock en improvisatie - die ieder optreden met vuur en passie speelt. Voor Het Park Vertelt maakten ze een bijzonder programma waarin literair werk van Nico Dijkshoorn afgewisseld wordt met muziek van de band.


© Copyright 2020 Ron van Varik

Nico, Rinus & The Wizards zijn Nico Dijkshoorn (dichter/ muzikant), Rinus Gerittsen (Golden Earring), Nicko Christiansen (Livin' Blues Xperience), Patrick Lejewaan (Haagse Hammond/Toetsenist) en Rooie Ruud (bekende Haagse drummer).


Nico Dijkshoorn is columnist, dichter, schrijver en muzikant. Hij is vooral bekend van zijn werk als huisdichter bij De wereld draait door.

Naast zijn televisiewerk is Dijkshoorn vooral columnist. Hij begon eind jaren negentig als schrijver op blogs als FOK! en GeenStijl. Daarna werd hij door De Volkskrant gevraagd om sportcolumns te schrijven. Hiermee werd hij bekend bij het grote publiek. Hij schrijft ook voor televisieprogramma's, waaronder Draadstaal.

Er zijn drie romans van zijn hand verschenen en van zijn columns zijn diverse bundels samengesteld, onder andere met de teksten die hij voor De Volkskrant, Artis-magazine, Het Nieuwsblad en Voetbal International schreef.

thewizards.nl 

nicodijkshoorn.com 

 

DE AARDE VOELT

28aug2021

Tijd: 16:00u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

Duo Schmal_Mathilde
Ozon & Schmal

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Twee daarvan zijn te zien op het festival: Dood is de dodo en Monsanto vs Organische boer. Het Park Vertelt vroeg Diana Ozon om speciaal voor deze editie een nieuwe performance te creëren. De premiere van De aarde voelt is op 28 augustus te zien in Park Hartenstein.

Ozon neemt haar publiek mee op reis via haar licht melancholische observerende gedichten, verhalen en vertellingen. Ze zoomt in op planeet Aarde. Van microscopisch, via straat, stad en land tot in de kosmos.
Met muzikant Wil Schmal werkt zij al meer dan 15 jaar incidenteel samen. Deze zomer maken Ozon en Schmal speciaal voor Het Park Vertelt nieuwe muziek met poëzie; De Aarde Voelt.


Diana Ozon 40 jaar op het podium. Foto mathilde muPe

Diana Ozon is geboren Amsterdammer, internationaal podiumdier, fenomeen in de literatuur, punk en graffiti, en gastdocent poëzie.
Ze maakte een toonaangevende punkkrant, reisde liftend dwars door de Sahara, woonde een jaar in Senegal, dreef een punk-club en galerie, werd getroffen door de bliksem en heeft sinds 1999 een volkstuin. In 2005 ontving zij voor haar werk de Ruigoordtrofee.
Ozon is spraakwaterval en oermoeder van de performing poetry. Werk van haar is opgenomen in haar 14 dichtbundels, 2 romans en 2 geluidsdragers, in verzamelbundels, musea, bibliotheken en documentaires.

diana-ozon.nl


Wil Schmal is gitarist componist en docent. In de jaren 90 speelde ze bij de bekende underground ska/ rock steady band Jammah Tammah. Ze schrijft muziek op poëzie van Ozon en begeleidt haar met gruizende gitaren, opzwepende punk rock riffs en lyrische emotionele ballades.

wilschmal.com

DOOD IS DE DODO

28aug2021

Tijd: 15:15u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

Klimaatdichter Joke van Leeuwen & Marijs Boulogne – Dood is de dodo-4-1

Joke van Leeuwen & Marijs Boulogne

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Dood is de dodo is er één van en beleeft tijdens Het Park Vertelt zijn Nederlandse première.

Dood is de dodo is een ode aan de vogels die ondanks hun fraaie namen met uitsterven  worden bedreigd of al verdwenen zijn. Marijs Boulogne begeleidt de tekst met accordeon, zang en haakwerk.

 Joke van Leeuwen schrijft, dicht, tekent en treedt op, voor zowel volwassenen als  kinderen. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond, onder andere met de AKO Literatuurprijs,  de Constantijn Huygens Prijs en de James Krüss Preis.
jokevanleeuwen.com


Marijs Boulogne woont een kwarteeuw in Brussel en bevindt zich daar als een vis in het water.

Ze is professioneel theatermaker en bezig met sculpturen uit textiel, grote bewegende haakwerken zijn dikwijls basisingrediënten van haar wonderlijke performances.
marijsboulogne.be

RINSKE KEGEL

28aug2021

Tijd: 15:00 en 16:30 u

Locatie: De Luifel

POËZIE

Rinske Kegel

Rinske Kegel  (Haren, 1973) is dichter en schrijver. In oktober 2019 kwam haar debuutbundel Als het maar een vacht heeft uit. Naast poëzie schreef ze Dierenrijk - een boek met verhalen over dieren die alleen in de taal bestaan zoals de ‘dichterbij’, de ‘probeer’ en de ‘koffiepad’.

Ze trad op bij verschillende literaire festivals waaronder Onbederf'lijk Vers en Dichters in de Prinsentuin.

Zij publiceerde onder andere bij de literaire tijdschriften Kluger Hans, De Revisor, De Poëziekrant en Het Liegend Konijn.

rinskekegel.com