Poëzie & Pils

Datum: 27 augustus 2022
Tijd: 17.30u
Locatie: De School
PERFORMANCE

LIVE - WILDGEWELF

Altijd al meer willen weten over poëzie, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Laat dat maar over aan de mannen van Poëzie & Pils, die op een luchtige en toegankelijk manier het stoffige imago van poëzie te lijf gaat. Ontstaan uit een tekort aan aandacht voor gedichten op het Nederlandse deel van YouTube, namen Lars Meijer en Tim Bongaerts zelf het heft in eigen hand; ze creëren met hun video’s meer aandacht voor hedendaagse, Nederlandstalige poëzie. Tijdens ‘T Park Vertelt zullen zij op eigenzinnige wijze een dichter bespreken met wel een erg bijzonder affiniteit met het klimaat en de natuur. Proost!


Wildgewelf is een collectief dat bestaat uit zes jonge makers. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens de opleiding Creative Writing van ArtEZ Arnhem, waar ze al snel merkten dat ze als collectief het meeste uit zichzelf konden halen. Hoewel ze een focus op schrijven delen, is er onderling onderscheid in specialisaties zoals bijvoorbeeld fotografie, illustratie of audio- en videokunst. Tijdens ‘T Park Vertelt zullen zij o.a. workshops geven, live optredens doen en jullie verrassen met poëtische cadeautjes. Mis dat niet!


Tim Bongaerts (1998) houdt een rijmwoordenboek bij waar hij uiteindelijk alle woorden uit de Nederlandse taal in op wil nemen. Hij studeerde in 2020 af van de opleiding Creative Writing met de dichtbundel Het staat al aan over geluid, stilte en tinnitus. Hij maakt deel uit van het literaire duo Poëzie & Pils op YouTube waar hij hedendaagse, Nederlandstalige poëzie bespreekt. Hij trad onder andere op in Perdu en was te zien op het Wintertuinfestival.


Lars Meijer (1994) schrijft en leest. Hij rondde Creative Writing aan ArtEZ af met Alleen mijn vrienden zijn bang, een onderzoek naar de taal rondom seksualiteit, geweld en verlangen. Hij publiceerde o.a. gedichten en essays op De Optimist, DIG, See All This en in De Groene Amsterdammer. Op YouTube is hij actief als co-host van het literaire kanaal Poëzie & Pils.

 

Wildgewelf in het Wild

Datum: 27 augustus 2022
Tijd: 17.45u
Locatie: De School
MUZIEK | PERFORMANCE | PODIUMPOËZIE

Wat krijg je wanneer je zes getalenteerde schrijvers bij elkaar zet op één podium tussen de bomen? Juist, Wildgewelf in het Wild. Laat je tijdens dit optreden meenemen door de verschillende stemmen, stijlen en ideeën van dit eigenzinnige schrijverscollectief. Onder begeleiding van violiste Tessa Zoutendijk belooft dit grote optreden een meer dan bijzondere ervaring te worden.


Wildgewelf is een collectief dat bestaat uit zes jonge makers. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens de opleiding Creative Writing van ArtEZ Arnhem, waar ze al snel merkten dat ze als collectief het meeste uit zichzelf konden halen. Hoewel ze een focus op schrijven delen, is er onderling onderscheid in specialisaties zoals bijvoorbeeld fotografie, illustratie of audio- en videokunst. Tijdens HetParkVertelt zullen zij o.a. workshops geven, live optredens doen en wordt het publiek verrast met poëtische cadeautjes. Mis dat niet!


 

Tim Bongaerts (1998) houdt een rijmwoordenboek bij waar hij uiteindelijk alle woorden uit de Nederlandse taal in op wil nemen. Hij studeerde in 2020 af aan de opleiding Creative Writing met de dichtbundel Het staat al aan over geluid, stilte en tinnitus. Hij maakt deel uit van het literaire duo Poëzie & Pils op YouTube waar hij hedendaagse, Nederlandstalige poëzie bespreekt. Hij trad onder andere op in Perdu en was te zien op het Wintertuinfestival.


 

Frederike Luijten (1998) is een schrijver die projectgericht werkt en graag interdisciplinaire samenwerkingen aangaat. In 2020 studeerde ze af aan Creative Writing ArtEZ met kind zonder uitknop, een experimentele en ritmische bundel over ADHD. Ze is werkzaam als programmamaker, binnen de studieleiding van Creative Writing en als oprichter van de literaire Seizoenszine. Daarnaast doet ze onderzoek naar fancultuur en schrijft ze verhalen over huizen en bergen.


 

Tessa van Rooijen (1998) vertelt verhalen in tekst, audio en beeld. Ze studeerde af aan Creative Writing ArtEZ met Prooidier, een verzameling van tekst en collages over vervreemding, feminisme, queer-zijn en de natuur. Met Prooidier won zij de Nieuwe Types afstudeerprijs. Haar werk verscheen op onder andere DIG, De Optimist en Hard//hoofd. In 2021 opende ze het Nieuwe Types festival. Daarnaast is ze (eind)redacteur bij Hard//Hoofd, de Seizoenszine en Stoorzender Podcast. Op dit moment is ze bezig met werk over wat het betekent om mentaal ziek te zijn en vervreemding van onszelf en de wereld om ons heen te ervaren.


 

Lars Meijer (1994) schrijft en leest. Hij rondde Creative Writing aan ArtEZ af met Alleen mijn vrienden zijn bang, een onderzoek naar de taal rondom seksualiteit, geweld en verlangen. Hij publiceerde o.a. gedichten en essays op De Optimist, DIG, See All This en in De Groene Amsterdammer. Op YouTube is hij actief als co-host van het literaire kanaal Poëzie & Pils.


 

 

Odette van Heesbeen (1998) schrijft om zich af te zetten tegen het antropocentrische denkkader. Ze studeerde af aan Creative Writing ArtEZ met Als ik dier was was ik mens, een korte verhalenbundel met absurdistische tekst en illustraties. Naast schrijven verdiept ze zich in hedendaagse ethiek, maakt ze kleine portretten van vogels en droomt ze ervan ooit vastgehouden te worden door een octopus.


 

Lotte Bijl (1997) is schrijver, redacteur en podcastmaker. Eerder was ze te horen in Perdu en publiceerde ze op Notulen van het Onzichtbare. Ook is ze editor van YouTube-kanaal Poëzie & Pils en audioproducent voor Radio Hijman. In 2020 studeerde ze af aan Creative Writing ArtEZ met een experimentele novelle over robotica, getiteld HELIX. Haar ideale vakantiebestemming is Midden-aarde.


 

Tessa Zoutendijk (1977) wist als jong kind al mensen te raken met haar vioolspel. Sindsdien heeft zij twee studies afgerond op het conservatorium ArtEZ. Muziektherapie (2001) en Viool Jazz & Pop. Zij werd gegrepen door de directe verbinding tussen klank en emotie die overal weer opduikt; zowel op het podium als in haar werk als muziektherapeut, muziekdocent en workshopleider.

Folk en wereldmuziek liggen Tessa het meest na aan het hart. Zij combineert dat graag met improvisatie en het gebruik van electronica en effecten.
Tessa Zoutendijk speelde in talloze groepen in het binnen- en buitenland. Komend jaar speelt ze mee in de tour “So Long Cohen” met cabaretier Ernest Beuving.

Seckou & Droge Piet

Datum: 27 augustus 2022
Tijd: 14.15u
Locatie: De Luifel
MUZIEK | PERFORMANCE | RAP | SLAM POETRY

Monsanto vs Organische boer

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Monsanto vs Organische boer is er een van en beleeft tijdens Het Park Vertelt zijn Nederlandse première.

Een scherpe en humoristische battle over een thema dat ons allemaal aangaat: onze voeding. Twee acteurs/rappers/slammers voeren een poëtische discussie over de genetische manipulatie  van voedsel. Monsanto (nu deel van Bayer) is een  omstreden multinational die een fortuin heeft gemaakt met de productie van pesticiden, zaden en  genetisch gemanipuleerde organismen. Hoewel ze in  verschillende rechtszaken verwikkeld zijn, blijft het bedrijf een wereldwijde marktleider als het gaat over landbouwproducten. Veel boeren en milieuactivisten klagen daarentegen over de oneerlijke concurrentie,  kankerverwekkende stoffen en de gevaarlijke gevolgen  van monocultuur. Wie heeft gelijk?


Antwerps stadsdichter Seckou begon met rappen toen hij dertien was. Toen hij de Amerikaanse dichters Black Ice en Saul Williams ontdekte, besliste hij dat hij ook gehoord wilde worden. Hij won enkele awards  en maakte theater/slamvoorstellingen zoals WORD WA(A)r.
Droge Piet (Pieter Cools)
is rapper, socioloog en mede-oprichter van WORD WA(a)R. Hiermee maakt hij theatrale woord battles tussen historische en hilarische figuren of domweg leuke thema's als De Vegan vs. Vleesindustrie, Hitler vs. Jezus of België vs. Nederland.

Daarnaast is hij actief in het poetry-slamgezelschap Eigen Wolk Eerst. Met  Nederlandstalige rap en poëzie is hij te horen op het album Vakmansklap.

 

Ozon & Schmal

Datum: 27 augustus 2022
Tijd: 16.00u
Locatie: De Luifel
MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

DE AARDE VOELT

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Twee daarvan zijn te zien op het festival: Dood is de dodo en Monsanto vs Organische boer. Het Park Vertelt vroeg Diana Ozon om speciaal voor deze editie een nieuwe performance te creëren. De premiere van De aarde voelt is op 27 augustus te zien in Park Hartenstein.

Ozon neemt haar publiek mee op reis via haar licht melancholische observerende gedichten, verhalen en vertellingen. Ze zoomt in op planeet Aarde. Van microscopisch, via straat, stad en land tot in de kosmos.
Met muzikant Wil Schmal werkt zij al meer dan 15 jaar incidenteel samen. Deze zomer maken Ozon en Schmal speciaal voor Het Park Vertelt nieuwe muziek met poëzie; De Aarde Voelt.


Diana Ozon 40 jaar op het podium. Foto mathilde muPe

Diana Ozon is geboren Amsterdammer, internationaal podiumdier, fenomeen in de literatuur, punk en graffiti, en gastdocent poëzie.
Ze maakte een toonaangevende punkkrant, reisde liftend dwars door de Sahara, woonde een jaar in Senegal, dreef een punk-club en galerie, werd getroffen door de bliksem en heeft sinds 1999 een volkstuin. In 2005 ontving zij voor haar werk de Ruigoordtrofee.
Ozon is spraakwaterval en oermoeder van de performing poetry. Werk van haar is opgenomen in haar 14 dichtbundels, 2 romans en 2 geluidsdragers, in verzamelbundels, musea, bibliotheken en documentaires.

diana-ozon.nl


Wil Schmal is gitarist componist en docent. In de jaren 90 speelde ze bij de bekende underground ska/ rock steady band Jammah Tammah. Ze schrijft muziek op poëzie van Ozon en begeleidt haar met gruizende gitaren, opzwepende punk rock riffs en lyrische emotionele ballades.

wilschmal.com

Joke van Leeuwen & Marijs Boulogne

Datum: 27 augustus 2022
Tijd: 15.15u
Locatie: De Luifel
MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

DOOD IS DE DODO

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Dood is de dodo is er één van en beleeft tijdens Het Park Vertelt zijn Nederlandse première.

Dood is de dodo is een ode aan de vogels die ondanks hun fraaie namen met uitsterven  worden bedreigd of al verdwenen zijn. Marijs Boulogne begeleidt de tekst met accordeon, zang en haakwerk.

Joke van Leeuwen schrijft, dicht, tekent en treedt op, voor zowel volwassenen als  kinderen. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond, onder andere met de AKO Literatuurprijs,  de Constantijn Huygens Prijs en de James Krüss Preis.
jokevanleeuwen.com


Marijs Boulogne woont een kwarteeuw in Brussel en bevindt zich daar als een vis in het water.

Ze is professioneel theatermaker en bezig met sculpturen uit textiel, grote bewegende haakwerken zijn dikwijls basisingrediënten van haar wonderlijke performances.
marijsboulogne.be