Seckou & Droge Piet (Pieter Cools)

28aug2021

Tijd: 14:45u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | PERFORMANCE | RAP | SLAM POETRY

Seckou en Pieter Cools in Antwerpen vs Gent eigen foto

Monsanto vs Organische boer

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Monsanto vs Organische boer is er een van en beleeft tijdens Het Park Vertelt zijn Nederlandse première.

Een scherpe en humoristische battle over een thema dat ons allemaal aangaat: onze voeding. Twee acteurs/rappers/slammers voeren een poëtische discussie over de genetische manipulatie  van voedsel. Monsanto (nu deel van Bayer) is een  omstreden multinational die een fortuin heeft gemaakt met de productie van pesticiden, zaden en  genetisch gemanipuleerde organismen. Hoewel ze in  verschillende rechtszaken verwikkeld zijn, blijft het bedrijf een wereldwijde marktleider als het gaat over landbouwproducten. Veel boeren en milieuactivisten klagen daarentegen over de oneerlijke concurrentie,  kankerverwekkende stoffen en de gevaarlijke gevolgen  van monocultuur. Wie heeft gelijk?


 

Antwerps stadsdichter Seckou begon met rappen toen hij dertien was. Toen hij de Amerikaanse dichters Black Ice en Saul Williams ontdekte, besliste hij dat hij ook gehoord wilde worden. Hij won enkele awards  en maakte theater/slamvoorstellingen zoals WORD WA(A)r.

 


Pieter Cools (Droge Piet) is rapper, socioloog en mede-oprichter van WORD WA(a)R. Hiermee maakt hij theatrale woord battles tussen historische en hilarische figuren of domweg leuke thema's als De Vegan vs. Vleesindustrie, Hitler vs. Jezus of België vs. Nederland.

Daarnaast is hij actief in het poetry-slamgezelschap Eigen Wolk Eerst. Met  Nederlandstalige rap en poëzie is hij te horen op het album Vakmansklap.

 

Podium Poets for the Earth

28aug2021

Tijd: 14:30 - 17:30u

Locatie: Poets for the Earth

PERFORMANCE | PODCAST | POËZIE | SPOKEN WORD

Poets for the Planet V2

De snel groeiende gemeenschap van klimaatdichters presenteert zich op het speciale Poets for the Earth podium. Wereldwijd verheffen dichters hun stem vóór een klimaatvriendelijker wereld en tegen de destructie van de natuur. In een doorlopende estafette laten zij van zich horen.

Reken op een bont gezelschap van toonaangevende dichters! Ze zijn uitbundig, ingetogen, lyrisch en ziedend en afkomstig uit vier verschillende landen.

Met: Moya de Feyter (Vlaanderen, initiatiefnemer klimaatdichtersbeweging), Debra Watson (UK, Poets for the Planet), Samuel Kramer (Duitsland, Poetry for Future), de Vlaamse dichters Saskia van Leendert, Guus Diepenmaat en Paul Demets en uit Nederland Willemijn Kranendonk, Thomas Möhlman, Willemijn van den Geest en Laurens van  Hoevenaeren.

Moya De Feyter, Debra Watson en Samuel Kramer strijken twee weken voorafgaand aan het festival in Oosterbeek neer voor een schrijversresidentie. Resultaten hoor je op het Poets for the Earth Podium!

Tussen twee estafetteronden door presenteert Pim Cornelussen een live editie van de podcast Redden wat je raakt  waarin een wetenschapper en een dichter in gesprek gaan.

klimaatdichters.org

poetsfortheplanet.org

DE AARDE VOELT

28aug2021

Tijd: 16:00u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

Duo Schmal_Mathilde
Ozon & Schmal

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Twee daarvan zijn te zien op het festival: Dood is de dodo en Monsanto vs Organische boer. Het Park Vertelt vroeg Diana Ozon om speciaal voor deze editie een nieuwe performance te creëren. De premiere van De aarde voelt is op 28 augustus te zien in Park Hartenstein.

Ozon neemt haar publiek mee op reis via haar licht melancholische observerende gedichten, verhalen en vertellingen. Ze zoomt in op planeet Aarde. Van microscopisch, via straat, stad en land tot in de kosmos.
Met muzikant Wil Schmal werkt zij al meer dan 15 jaar incidenteel samen. Deze zomer maken Ozon en Schmal speciaal voor Het Park Vertelt nieuwe muziek met poëzie; De Aarde Voelt.


Diana Ozon 40 jaar op het podium. Foto mathilde muPe

Diana Ozon is geboren Amsterdammer, internationaal podiumdier, fenomeen in de literatuur, punk en graffiti, en gastdocent poëzie.
Ze maakte een toonaangevende punkkrant, reisde liftend dwars door de Sahara, woonde een jaar in Senegal, dreef een punk-club en galerie, werd getroffen door de bliksem en heeft sinds 1999 een volkstuin. In 2005 ontving zij voor haar werk de Ruigoordtrofee.
Ozon is spraakwaterval en oermoeder van de performing poetry. Werk van haar is opgenomen in haar 14 dichtbundels, 2 romans en 2 geluidsdragers, in verzamelbundels, musea, bibliotheken en documentaires.

diana-ozon.nl


Wil Schmal is gitarist componist en docent. In de jaren 90 speelde ze bij de bekende underground ska/ rock steady band Jammah Tammah. Ze schrijft muziek op poëzie van Ozon en begeleidt haar met gruizende gitaren, opzwepende punk rock riffs en lyrische emotionele ballades.

wilschmal.com

DOOD IS DE DODO

28aug2021

Tijd: 15:15u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

Klimaatdichter Joke van Leeuwen & Marijs Boulogne – Dood is de dodo-4-1

Joke van Leeuwen & Marijs Boulogne

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Dood is de dodo is er één van en beleeft tijdens Het Park Vertelt zijn Nederlandse première.

Dood is de dodo is een ode aan de vogels die ondanks hun fraaie namen met uitsterven  worden bedreigd of al verdwenen zijn. Marijs Boulogne begeleidt de tekst met accordeon, zang en haakwerk.

 Joke van Leeuwen schrijft, dicht, tekent en treedt op, voor zowel volwassenen als  kinderen. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond, onder andere met de AKO Literatuurprijs,  de Constantijn Huygens Prijs en de James Krüss Preis.
jokevanleeuwen.com


Marijs Boulogne woont een kwarteeuw in Brussel en bevindt zich daar als een vis in het water.

Ze is professioneel theatermaker en bezig met sculpturen uit textiel, grote bewegende haakwerken zijn dikwijls basisingrediënten van haar wonderlijke performances.
marijsboulogne.be