Seckou & Droge Piet (Pieter Cools)

28aug2021

Tijd: 14:45u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | PERFORMANCE | RAP | SLAM POETRY

Seckou en Pieter Cools in Antwerpen vs Gent eigen foto

Monsanto vs Organische boer

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Monsanto vs Organische boer is er een van en beleeft tijdens Het Park Vertelt zijn Nederlandse première.

Een scherpe en humoristische battle over een thema dat ons allemaal aangaat: onze voeding. Twee acteurs/rappers/slammers voeren een poëtische discussie over de genetische manipulatie  van voedsel. Monsanto (nu deel van Bayer) is een  omstreden multinational die een fortuin heeft gemaakt met de productie van pesticiden, zaden en  genetisch gemanipuleerde organismen. Hoewel ze in  verschillende rechtszaken verwikkeld zijn, blijft het bedrijf een wereldwijde marktleider als het gaat over landbouwproducten. Veel boeren en milieuactivisten klagen daarentegen over de oneerlijke concurrentie,  kankerverwekkende stoffen en de gevaarlijke gevolgen  van monocultuur. Wie heeft gelijk?


 

Antwerps stadsdichter Seckou begon met rappen toen hij dertien was. Toen hij de Amerikaanse dichters Black Ice en Saul Williams ontdekte, besliste hij dat hij ook gehoord wilde worden. Hij won enkele awards  en maakte theater/slamvoorstellingen zoals WORD WA(A)r.

 


Pieter Cools (Droge Piet) is rapper, socioloog en mede-oprichter van WORD WA(a)R. Hiermee maakt hij theatrale woord battles tussen historische en hilarische figuren of domweg leuke thema's als De Vegan vs. Vleesindustrie, Hitler vs. Jezus of België vs. Nederland.

Daarnaast is hij actief in het poetry-slamgezelschap Eigen Wolk Eerst. Met  Nederlandstalige rap en poëzie is hij te horen op het album Vakmansklap.

 

Iris Penning & Mirte de Jong

28aug2021

Tijd: 13.45u / 14.45u / 15.45u / 16.45u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | POËZIE

iris penning_rechtenvrij

Iris Penning (1993) maakt poëtische pop. Naast muzikante is ze ook stadsdichter van Eindhoven. Ze stond meer dan duizend keer op de planken: in Paradiso, op Oerol, op theaterfestivals en in poppodia door heel Nederland en België. Ze deelde het podium met Spinvis en bracht drie platen uit die lovend werden ontvangen.

Ze is een echte doe-het-zelver, die bijvoorbeeld haar eigen merchandise tassen met de hand naait en bedrukt en een lettertype maakte van haar handschrift. In maart 2019 kwam haar nieuwe plaat Liever vieze voeten uit. Dit jaar is zij Stadsdichter van Eindhoven. Iris wordt op de cello begeleidt door Mirte de Jong.

“Spinvis knikt instemmend, Ramses Shaffy en Maarten van Roozendaal zien van bovenaf dat het goed is. Koesteren die plaat" – OOR

"Ook op deze plaat tovert de jonge artiest met woorden." - 3voor12

"Op dromerige, meeslepende akoestische muziek draagt ze haar met zachte ‘g’ gezongen passages voor waarnaar je wel even móét luisteren." - Musicmaker

irispenning.com

Nico Dijkshoorn, Rinus & The Wizards (NL)

28aug2021

Tijd: 19.00u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | POËZIE

© Copyright 2020 Ron van Varik

Nico, Rinus & The Wizards ontmoetten elkaar in de Haagse Jazz & Blues Sociëteit Engels.

Er ontstond een gelegenheidsformatie bestaande uit o.a. Nico Dijkshoorn en Rinus Gerritsen (Golden Earring). Een formatie - gespecialiseerd in blues, funk, rock en improvisatie - die ieder optreden met vuur en passie speelt. Voor Het Park Vertelt maakten ze een bijzonder programma waarin literair werk van Nico Dijkshoorn afgewisseld wordt met muziek van de band.


© Copyright 2020 Ron van Varik

Nico, Rinus & The Wizards zijn Nico Dijkshoorn (dichter/ muzikant), Rinus Gerittsen (Golden Earring), Nicko Christiansen (Livin' Blues Xperience), Patrick Lejewaan (Haagse Hammond/Toetsenist) en Rooie Ruud (bekende Haagse drummer).


Nico Dijkshoorn is columnist, dichter, schrijver en muzikant. Hij is vooral bekend van zijn werk als huisdichter bij De wereld draait door.

Naast zijn televisiewerk is Dijkshoorn vooral columnist. Hij begon eind jaren negentig als schrijver op blogs als FOK! en GeenStijl. Daarna werd hij door De Volkskrant gevraagd om sportcolumns te schrijven. Hiermee werd hij bekend bij het grote publiek. Hij schrijft ook voor televisieprogramma's, waaronder Draadstaal.

Er zijn drie romans van zijn hand verschenen en van zijn columns zijn diverse bundels samengesteld, onder andere met de teksten die hij voor De Volkskrant, Artis-magazine, Het Nieuwsblad en Voetbal International schreef.

thewizards.nl 

nicodijkshoorn.com 

 

Tessa Zoutendijk

28aug2021

Tijd: 17:45u

Locatie: De School

MUZIEK

Tessa 6502

Tessa Zoutendijk (1977) wist als jong kind al mensen te raken met haar vioolspel. Sindsdien heeft zij twee studies afgerond op het conservatorium ArtEZ. Muziektherapie (2001) en Viool Jazz & Pop. Zij werd gegrepen door de directe verbinding tussen klank en emotie die overal weer opduikt; zowel op het podium als in haar werk als muziektherapeut, muziekdocent en workshopleider.

Folk en wereldmuziek liggen Tessa het meest na aan het hart. Zij combineert dat graag met improvisatie en het gebruik van electronica en effecten. Tessa Zoutendijk speelde in talloze groepen in het binnen- en buitenland. Komende jaar speelt ze mee in de tour “So Long Cohen” met cabaretier Ernest Beuving.

Tessa is onderdeel van het programma ‘Wildgewelf in ‘t wild’ waarin ze samen met de dichters van Wildgewelf optreedt.

tessazoutendijk.nl

DE AARDE VOELT

28aug2021

Tijd: 16:00u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

Duo Schmal_Mathilde
Ozon & Schmal

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Twee daarvan zijn te zien op het festival: Dood is de dodo en Monsanto vs Organische boer. Het Park Vertelt vroeg Diana Ozon om speciaal voor deze editie een nieuwe performance te creëren. De premiere van De aarde voelt is op 28 augustus te zien in Park Hartenstein.

Ozon neemt haar publiek mee op reis via haar licht melancholische observerende gedichten, verhalen en vertellingen. Ze zoomt in op planeet Aarde. Van microscopisch, via straat, stad en land tot in de kosmos.
Met muzikant Wil Schmal werkt zij al meer dan 15 jaar incidenteel samen. Deze zomer maken Ozon en Schmal speciaal voor Het Park Vertelt nieuwe muziek met poëzie; De Aarde Voelt.


Diana Ozon 40 jaar op het podium. Foto mathilde muPe

Diana Ozon is geboren Amsterdammer, internationaal podiumdier, fenomeen in de literatuur, punk en graffiti, en gastdocent poëzie.
Ze maakte een toonaangevende punkkrant, reisde liftend dwars door de Sahara, woonde een jaar in Senegal, dreef een punk-club en galerie, werd getroffen door de bliksem en heeft sinds 1999 een volkstuin. In 2005 ontving zij voor haar werk de Ruigoordtrofee.
Ozon is spraakwaterval en oermoeder van de performing poetry. Werk van haar is opgenomen in haar 14 dichtbundels, 2 romans en 2 geluidsdragers, in verzamelbundels, musea, bibliotheken en documentaires.

diana-ozon.nl


Wil Schmal is gitarist componist en docent. In de jaren 90 speelde ze bij de bekende underground ska/ rock steady band Jammah Tammah. Ze schrijft muziek op poëzie van Ozon en begeleidt haar met gruizende gitaren, opzwepende punk rock riffs en lyrische emotionele ballades.

wilschmal.com

DOOD IS DE DODO

28aug2021

Tijd: 15:15u

Locatie: De Luifel

MUZIEK | PERFORMANCE | POËZIE

Klimaatdichter Joke van Leeuwen & Marijs Boulogne – Dood is de dodo-4-1

Joke van Leeuwen & Marijs Boulogne

Het collectief Klimaatdichters maakte een zestal performances waarbij een dichter en een kunstenaar uit een andere discipline samenwerken om een aspect van het klimaatdebat te vertolken/te verbeelden. Dood is de dodo is er één van en beleeft tijdens Het Park Vertelt zijn Nederlandse première.

Dood is de dodo is een ode aan de vogels die ondanks hun fraaie namen met uitsterven  worden bedreigd of al verdwenen zijn. Marijs Boulogne begeleidt de tekst met accordeon, zang en haakwerk.

 Joke van Leeuwen schrijft, dicht, tekent en treedt op, voor zowel volwassenen als  kinderen. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond, onder andere met de AKO Literatuurprijs,  de Constantijn Huygens Prijs en de James Krüss Preis.
jokevanleeuwen.com


Marijs Boulogne woont een kwarteeuw in Brussel en bevindt zich daar als een vis in het water.

Ze is professioneel theatermaker en bezig met sculpturen uit textiel, grote bewegende haakwerken zijn dikwijls basisingrediënten van haar wonderlijke performances.
marijsboulogne.be