De geheimen van de natuur (livecast)

This content has been archived. It may no longer be relevant
Datum: 28 augustus 2021
Tijd: 16.00u
Locatie: Podium Poets for the Earth
DIALOOG | LIVECAST | POËZIE | WETENSCHAP

Pim Cornelussen maakt een live editie van de podcast Redden wat je raakt waarin een wetenschapper en een dichter in gesprek gaan. Deze editie draagt de titel De geheimen van de natuur en gaat over ‘bio-inspired innovatie’.

Gasten zijn wetenschapper Sebastiaan van Kints en dichter Paul Demets. Van Kints is een Rotterdamse architect die bio-inspired werkt, Demets is klimaatdichter en was jarenlang ‘plattelandsdichter’ in Vlaanderen.

In de toegepaste wetenschappen wordt de natuur steeds vaker als voorbeeld gebruikt om processen vorm te geven, het zogenaamde  bio-mimicry principe. Architecten kijken hoe cactussen groeien om gebouwen aardbevingsbestendig te maken, voor het ontwerp van zonnepanelen wordt gekeken naar de bladeren van bomen, er zijn talloze voorbeelden. Kan deze bio-inspired innovatie bijdragen aan een betere, klimaatvriendelijker wereld?


Redden wat je raakt is een podcastserie waarbij nieuwe banden tussen poëzie en wetenschap worden gesmeed. In iedere podcast maakt de luisteraar op een frisse manier kennis met het universum van een dichter en een wetenschapper, die rondom een klimaatthema samen worden gebracht. De bedoeling is om op een speelse maar diepgaande manier te onderzoeken waar ze elkaar kunnen inspireren, raken en vooruithelpen.


Sebastiaan van Kints werkt als architect voor het Rotterdamse bureau Walden. Hij is gespecialiseerd in bio-inclusief ontwerpen, het betrekken van dier- en plantsoorten in de gebouwde omgeving.

Daarnaast is hij actief in het collectief Dakdorpen dat zich inzet voor vergroening van steden. Ook ontwerpt en bouwt Van Kints opvouwbare tenten van bamboe en doek. Door zijn achtergrond in biologie is hij gefascineerd door schimmels en paddenstoelen.

Waldenstudio.nl


Paul Demets (1966) is een veel bekroond dichter, docent en poëzierecensent voor onder meer De Standaard. Zijn gedichten gaan over de verwevenheid van mens, dier, natuur en samenleving. Hij doet dat met een klinische en tegelijk diep betrokken blik, in voorzichtige taal met langzame beelden. Voor zijn laatste bundel De Hazenklager putte hij inspiratie uit zijn tijd als plattelandsdichter van de provincie Oost-Vlaanderen.


Pim Cornelussen (1989) studeerde wijsbegeerte en theaterregie. Hij werkt als programmamaker en maakt podcasts, audiowandelingen, proza en poëzie. In zijn werk zoekt hij het grensvlak van artistieke verbeelding, filosofische beschouwing en wetenschappelijke kennis. Hij nodigt uit tot utopisch denken voor het in gang zetten van veranderingen. Pim is een van de drijvende krachten van de klimaatdichtersbeweging.

Pim Cornelussen