Klimaatdichterspodium

This content has been archived. It may no longer be relevant
Datum: 27 augustus 2022
Tijd: 14.30u - 17.30u
Locatie: Klimaatdichterspodium

Reken op een bont gezelschap van toonaangevende dichters! Ze zijn uitbundig, ingetogen, lyrisch en ziedend en afkomstig uit vier verschillende landen. In een doorlopende estafette laten zij van zich horen.

Wereldwijd verheffen dichters hun stem vóór een klimaatvriendelijker wereld en tegen de destructie van de natuur.

De Vlaams-Nederlandse beweging bestaat uit een groep van ruim 160 dichters.  Zij schreven een klimaatmanifest waarin ze stellen: ‘we zijn lyrisch over de natuur en ziedend over de destructie’.
Hun motto is ‘wij schrijven de aarde niet af!’

De klimaatdichters programmeren het Klimaatdichterspodium met: Alex Gentjens als ‘host’ van het programma. Alex zal tussen de voordrachten korte interviews afnemen.

Deelnemende dichters:



Alex Gentjens (1969) is een Vlaamse dichter die in Nederland woont. Veertig jaar geleden droeg hij al het Greenpeace t-shirt No time to waste. Als tiener maakte hij deel uit van de Derde Wereldgroep in zijn geboortedorp Zandhoven en was hij actief voor de plaatselijke Wereldwinkel. Toen schreef hij nog geen gedichten. Nu wel. Toetreden tot de Klimaatdichters was voor hem dan ook een kleine stap. Hij ziet het als zijn morele plicht om met zijn pen en stem de bewustwording van de milieu- en klimaatproblematiek aan te wakkeren. Als Klimaatdichter trad hij meermaals op tijdens het maandelijks klimaatalarm in zijn woonplaats Deventer. In aanloop naar de poëzieweek 2022 met als thema natuur realiseerde hij het project Alarmfase 1, een met potlood met de hand geschreven dichtbundel met uitgombare natuurgedichten. De opbrengst van deze bundel ging naar Trees for All.
Alex is bij Het Park Vertelt host van het klimaatdichterspodium.


Willemijn van den Geest (1988) is dichter en woont in Italië. Zij studeerde Nederlands en Filosofie in Groningen en Amsterdam. Naast het schrijven van poëzie werkt zij regelmatig aan interdisciplinaire projecten voor spoken word en muziek. Willemijn houdt vooral van poëzie die het humoristische met het ernstige weet te combineren en is dol op woordgrappen en taalfouten.

Willemijn wordt gesponsord door literair tijdschrift Kluger Hans. 


Paul Demets (1966) is een veel bekroond dichter, docent en poëzierecensent voor onder meer De Standaard. Zijn gedichten gaan over de verwevenheid van mens, dier, natuur en samenleving. Hij doet dat met een klinische en tegelijk diep betrokken blik, in voorzichtige taal met langzame beelden. Voor zijn laatste bundel De Hazenklager putte hij inspiratie uit zijn tijd als plattelandsdichter van de provincie Oost-Vlaanderen.


Willemijn Kranendonk (1994) is schrijver en dichter, voor zowel kinderen als volwassenen. Haar stem is helder en toegankelijk voor iedereen. In haar teksten zijn feminisme en klimaat vaak terug te vinden. Ze studeerde twee jaar terug af aan de opleiding Creative Writing ArtEZ en werkt nu aan haar debuutroman De Geliefden die dit jaar nog verschijnt bij Van Oorschot. Willemijn is lid van de kerngroep van klimaatdichters.


Thomas Möhlmann (1975) is dichter, redacteur, organisator en schrijfdocent. Hij publiceerde maar liefst vijf dichtbundels en dertien bloemlezingen. Zijn meest recente bundel Dankbaar lichaam vormt een verhaal over geliefden. Möhlmann  schoffelt graag in zijn moestuin aan zee en verdiept zich in permacultuur. Hij is lid van GroenLinks en sympathisant van Extinction Rebellion en droomt ervan zijn eigen bijenvolk te stichten.


 

Saskia van Leendert (1972) is dichter, therapeut en mindfulness trainer. In haar meest recente bundel Restwarmte zoekt ze naar ‘wat ons maakt wie we zijn’ en hoe we om moeten gaan met kwetsbaarheid in een veranderende wereld. En kunnen we daarbij losbreken van de sporen die we meedragen? Onder de titel Mag ik je aandacht? en Mag ik je omarmen stelde ze twee bloemlezingen met mindfulness poëzie samen.


Jana Arns (1983) is dichter, fotografe en muzikant, en dat nooit los van elkaar. Na haar conservatoriumopleiding was Jana verbonden aan het ensemble Aranis en vormt ze samen met haar partner BASTA! duo. Ze werkte mee aan vele cd’s en won belangrijke prijzen voor kamermuziek.

Als dichter publiceerde ze drie bundels waarin ze speelt met aan- en afwezig zijn. Ze verzamelde bijvoorbeeld gedichten en zelfportretten die passen bij de facebookstatus ‘Het is ingewikkeld’.

Voor de stad Sint Niklaas maakte ze een poëziebundel met bijbehorende fietsroute. Jana is als schrijfdocent verbonden aan de kunstacademie van Sint Niklaas en werkte mee aan de bundel ‘Zwemlessen voor later’ van de klimaatdichters.


Laurens Hoevenaren (1960) komt het klimaatdichterspodium versterken met een Gelders geluid. In zijn poëzie en verhalen staan menselijke verhoudingen en de zoektocht naar verbinding centraal.

In mei 2015 verscheen zijn debuutbundel ‘Hoe ver is veilig hiervandaan?’  Van 2016 tot 2018 was hij de eerste dorpsdichter van de gemeente Brummen. In het voorjaar van 2018 verscheen bij uitgeverij De Geiten Pers de bundel ‘Het land dat ieder draagt’ met alle gedichten die hij als dorpsdichter schreef. Hij trad ook op tijdens ‘Het Park Vertelt’ van 2018.


Foto: Frank Kouws

Saskia Stehouwer (1975) is samen met Moya De Feyter initiatiefnemer van de Vlaams-Nederlandse klimaatdichtersbeweging. Haar debuutbundel wachtkamers werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs 2015. Haar derde dichtbundel, Bindweefsel, is geheel handgeschreven op zelfgeschept papier van plantenresten en fruitafval, en kan na lezing op de composthoop worden gelegd om weer op te gaan in de natuurlijke kringloop. (2019 uitgeverij Marmer, de bundel is inmiddels uitverkocht).

Saskia werkte bij de Vrije Universiteit Amsterdam en het Zuid-Afrika instituut. Saskia woont momenteel in Noord-Italië waar ze een zelfvoorzienende ecologische rustplek wil creëren voor mensen die behoefte hebben aan meer contact met de natuur.