Van zaterdag 14 t/m 28 augustus vindt een residentie van klimaatdichters plaats in Oosterbeek. Met deze residentie worden de banden tussen de Vlaams-Nederlandse, Duitse en Engelse organisaties van klimaatdichters aangehaald en krijgt een aantal dichters de gelegenheid nieuw werk te maken. Niet toevallig kozen zij voor Oosterbeek dat vanwege het landschap altijd al grote aantrekkingskracht uitoefende op kunstenaars. Dinsdag 17 augustus zal wethouder Mark Sandmann de dichters welkom heten in de gemeente.
Initiatief Het Park Vertelt
De residentie is een initiatief van stichting Het Park Vertelt die het jaarlijkse festival in Park Hartenstein organiseert. Ditmaal zou het festival in het teken staan van de klimaatcrisis en werd samenwerking gezocht met de beweging van klimaatdichters. Dit leidde niet alleen tot een bijzonder festivalprogramma maar ook tot een schrijversresidentie van dichters uit verschillende landen.
Deze dichters zouden hun werk presenteren tijdens het festival, maar daar heeft corona nu een streep door getrokken. Tot grote vreugde van de organisatie gaat de residentie wel door. Dat betekent dat er nieuw werk gemaakt zal worden, een stap wordt gezet naar meer Europese samenwerking en er toegewerkt wordt naar presentatie tijdens festival Het Park Vertelt 2022.
Deelnemers en programma
Aan de residentie nemen vier dichters deel: Moya De Feyter (BE), Annelie David (NL), Debra Watson (UK), en Samuel Kramer (DE). Zij zijn allen actief in resp. de Vlaams Nederlandse klimaatdichtersbeweging, het Engelse Poets for the Planet en het Duitse Poets for the Future. De Engelse vertegenwoordiger Debra Watson kan er vanwege corona- en brexitregels helaas niet bij zijn en zal online participeren. Alle deelnemende dichters hebben meerdere publicaties en literaire prijzen op hun naam staan. De begeleiding van de residentie is in handen van dichter en schrijver Willemijn Kranendonk.
De dichters laten zich inspireren door het bijzondere landschap van Oosterbeek en omgeving. Daarmee treden zij in de voetsporen van de kunstenaars die ook vroeger al naar het ‘Barbizon van het noorden’ trokken. Zij zullen zich gedurende de residentie verdiepen in historische en culturele kenmerken van het landschap en daarbij kritische vragen stellen. Wat is nog echte natuur, is natuurbeleving niet vooral een luxeproduct en wat moeten we behouden en voor wie?
In het programma is voorzien in een uitgebreide kennismaking met het landschap en geschiedenis van Oosterbeek. Daarnaast wordt de internationale Sonsbeekexpositie bezocht, in het bijzonder een aantal kunstwerken dat is geïnspireerd op de natuur.
Samenwerking met Camera Club Oosterbeek
Gedurende de residentieperiode zal een aantal leden van de Camera Club Oosterbeek het landschap in beeld brengen en in gesprek met de dichters komen tot beelden die aansluiten bij de woorden van de dichters. In samenspraak wordt gezocht naar passende vormen van presentatie, zoals een expositie, klein boekje of ansichtkaarten.
Dit laatste is des te belangrijker nu presentatie tijdens het festival vervalt. De organisatie rekent er op dat dit tijdens festival Het Park Vertelt op zaterdag 27 augustus 2022 alsnog zal gebeuren.