Reportage over het festival van De Gelderlander

This content has been archived. It may no longer be relevant
Bezoekers op de fiets om de elektra op het duurzame podium van creatief techneut Erik Groen draaiend te houden. Dat ging even mis: ,,Ik denk dat er te hard werd getrapt”, aldus Groen. © Gerard Burgers

Een groen poëziefestival met haperende techniek: ‘Blijven fietsen om de microfoon aan te houden!’

De Gelderlander, Remco Lock, 29-08-22

OOSTERBEEK – Le climate, c’est moi (het klimaat, dat ben ik) benadrukte de welkomstboog van poëziefestival Het Park Vertelt zaterdag in het Oosterbeekse Park Hartenstein. De groene insteek van deze zestiende editie zette bezoekers aan het denken én fietsen, om het geluid te versterken.

Zaterdagmiddag. Op het hoofdpodium leidt Joke van Leeuwen een gedicht in. ,,Toen ik jong was dachten mensen: zouden we wel kinderen nemen?
De bom kon ieder moment vallen!

Nu denken mensen weer: zouden we wel kinderen op deze wereld zetten? Maar we moeten niet te somber zijn! Ga fitnessen, dan heb je wat om je aan op te trekken!”

Het publiek, luierend luisterend in met natuurfoto’s bedrukte strandstoelen, schiet in de lach, terwijl cabaretier Vincent Bijlo, gearmd door een naast hem lopende dame, het terrein betreedt en zich meldt bij de organisatie.

Geen programmaboekjes
,,Klimaat is ons thema”, zegt Bianca Hendriks, verantwoordelijk voor de communicatie van Het Park Vertelt.  ,,Daarom hebben we ook geen programmaboekjes. De stroom van de horeca wordt opgewekt door een zonnewagen.”

Veel mensen zeggen: het moet anders, maar ze weten niet hoe.
Ik wil laten zien wat er mogelijk is.
  –  Erik Groen, Creatief techneut

Hendriks draagt een geel met blauwe button. ,”Nee, dat is geen verwijzing naar Oekraïne. Het zijn toevallig de kleuren van ons logo. Deze buttons zijn vorig jaar al gemaakt, maar toen ging het festival vanwege corona niet door, net als in 2020. Kom, ik zal jullie ook even het klimaatpodium laten zien, waar klimaatdichters optreden.”

Onderweg passeren we marktkramen van onder anderen GroenLinks, Milieudefensie en de Vereniging van Veldbiologen. Op het knusse klimaatpodium draagt Jesse Laport, officieus stadsdichter van Arnhem, net een paar klimaatgedichten voor. Rechts van het podium wekken twee toeschouwers op stilstaande fietsen de elektriciteit op waarmee het geluid wordt versterkt.

‘Te hard getrapt’
,,Blijven fietsen!”, roept Laport als zijn microfoon voor de twee keer uitvalt. De dichter neemt het zekere voor het onzekere en gaat onversterkt verder.

De welkomstboog van Het Park Vertelt editie 16: poëziefestival in het Oosterbeekse Park Hartenstein.© Gerard Burgers

,,Ik denk dat er te hard werd getrapt”, zegt creatief techneut Erik Groen na het optreden over de haperende elektra. Groen noemt zijn duurzame podium nadrukkelijk een gewoon podium.  ,,Duurzaam is gewoon of wordt gewoon. Waarom? Omdat er geen andere opties zijn. We moeten wel.”

Zelf woont Groen in een stacaravan. “Offgrid”, zegt Groen. Dat betekent: afgesloten van water, gas, elektra en het riool. ,”Veel mensen zeggen: het moet anders, maar ze weten niet hoe. Ik wil laten zien wat er mogelijk is.”

Knutselen met afval
Aan de andere kant van het festivalterrein staat het kinderpodium, waar een voorstelling bezig is over de terugkeer van de wolf. Kinderen die niet willen luisteren maar doen, kunnen bij Rob Chevallier aan de slag met de workshop kringloopkunst.

,,Ik heb allemaal spulletjes opgehaald bij kringlopen, waarmee geknutseld kan worden”, zegt kringloopkunstenaar Chevallier. ,,Ik vind het belangrijk dat kinderen creatief bezig zijn en bewust worden dat je afval kan hergebruiken.”

‘Thema spreekt aan’
Bij een eetkraam neemt bezoeker Marijn Filius (30) uit Doorwerth een hap van een sappige vegaburger. ,,Het thema spreekt mij wel aan”, zegt Filius.

,,Ik denk sowieso veel na over het klimaat. Ik was net bij Vincent Bijlo. Hij zei dingen die ik helemaal waar vond, maar met humor. Zo worden er hier op een leuke manier interessante ideeën geplant.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *