Podium Poets for the Earth

Datum: 28 augustus 2021
Locatie: Podium Poets for the Earth

Reken op een bont gezelschap van toonaangevende dichters! Ze zijn uitbundig, ingetogen, lyrisch en ziedend en afkomstig uit vier verschillende landen. In een doorlopende estafette laten zij van zich horen.

Wereldwijd verheffen dichters hun stem vóór een klimaatvriendelijker wereld en tegen de destructie van de natuur.

De Vlaams-Nederlandse beweging bestaat uit een groep van ruim 160 dichters.  Zij schreven een klimaatmanifest waarin ze stellen: ‘we zijn lyrisch over de natuur en ziedend over de destructie’.
Hun motto is ‘wij schrijven de aarde niet af!’

De klimaatdichters programmeren het podium Poets for the Earth.

Met:
Poets for the Planet – Debra Watson (UK)
Poets for the Future –Samuel Kramer (D)
Klimaatdichters – Moya De Feyter, Saskia van Leendert, Guus Diepenmaat, Paul Demets, Willemijn Kranendonk, Thomas Möhlman, Willemijn van den Geest, Laurens Hoevenaren en Jana Arns (BE/NL)

Moya De Feyter, Debra Watson en Samuel Kramer strijken twee weken voorafgaand aan het festival in Oosterbeek neer voor een schrijversresidentie. Resultaten hoor je op het podium Poets for the Earth.

Tussen twee estafetteronden door presenteert Pim Cornelussen een live editie van de podcast Redden wat je raakt waarin een wetenschapper en een dichter in gesprek gaan.

klimaatdichters.org

poetsfortheplanet.org


Moya De Feyter (1993) studeerde theaterwetenschappen. Ze publiceerde in de tijdschriften Deus Ex Machina en Op Ruwe Planken. Ze brengt haar teksten ook óp de planken met onder meer het alterego Ambrosia, een literaire lichtekooi in het poëziebordeel. In 2018 debuteerde ze met de bundel Tot iemand eindelijk. In 2019 verscheen haar prozagedicht Massastrandingen waarvoor ze in 2021 de Mr. J.C. Bloem-Poëzieprijs ontving. In 2020 startte Moya de Vlaams-Nederlandse klimaatdichtersbeweging.

Moya is een van de deelnemers aan de schrijversresidentie van klimaatdichters, twee weken voorafgaand aan het festival.

Achtergrond-artikel uit Trouw van 20-8-2020


Paul Demets (1966) is een veel bekroond dichter, docent en poëzierecensent voor onder meer De Standaard. Zijn gedichten gaan over de verwevenheid van mens, dier, natuur en samenleving. Hij doet dat met een klinische en tegelijk diep betrokken blik, in voorzichtige taal met langzame beelden. Voor zijn laatste bundel De Hazenklager putte hij inspiratie uit zijn tijd als plattelandsdichter van de provincie Oost-Vlaanderen.


Guus Diepenmaat (1988) onderzoekt in haar werk als performer en regisseur hoe onze lichamen met elkaar communiceren. Ze studeerde af met de voorstelling ‘HOHOHOHO’ waarmee ze meteen een grote prijs won. Samen met Anouk Friedli richtte ze theatergroep VZW For Real op. Haar meest recente project is De vloeibare bubbel, en audiovisuele installatie die je laat nadenken over genderfluïditeit. Vandaag laat ze in poëzie van zich horen!


Willemijn Kranendonk (1994) is schrijver en dichter, voor zowel kinderen als volwassenen. Haar stem is helder en toegankelijk voor iedereen. In haar teksten zijn  feminisme en klimaat vaak terug te vinden. Ze studeerde twee jaar terug af aan de opleiding Creative Writing ArtEZ en werkt nu aan haar debuutroman De Geliefden die dit jaar nog verschijnt bij Van Oorschot. Willemijn is lid van de kerngroep van klimaatdichters.


Saskia van Leendert (1972) is dichter, therapeut en mindfulness trainer. In haar meest recente bundel Restwarmte zoekt ze naar ‘wat ons maakt wie we zijn’ en hoe we om moeten gaan met kwetsbaarheid in een veranderende wereld. En kunnen we daarbij losbreken van de sporen die we meedragen? Onder de titel Mag ik je aandacht? en Mag ik je omarmen stelde ze twee bloemlezingen met mindfullness poëzie samen.


Thomas Möhlmann (1975) is dichter, redacteur, organisator en schrijfdocent. Hij publiceerde maar liefst vijf dichtbundels en dertien bloemlezingen. Zijn meest recente bundel Dankbaar lichaam vormt een verhaal over geliefden. Möhlmann  schoffelt graag in zijn moestuin aan zee en verdiept zich in permacultuur. Hij is lid van GroenLinks en sympathisant van Extinction Rebellion en droomt ervan zijn eigen bijenvolk te stichten.Willemijn van den Geest (1988) is dichter en woont in Italië. Zij studeerde Nederlands en Filosofie in Groningen en Amsterdam. Naast het schrijven van poëzie werkt zij regelmatig aan interdisciplinaire projecten voor spoken word en muziek. Willemijn houdt vooral van poëzie die het humoristische met het ernstige weet te combineren en is dol op woordgrappen en taalfouten.

Willemijn wordt gesponsord door literair tijdschrift Kluger Hans.


Laurens Hoevenaren (1960) komt het podium Poets for the Earth versterken met een Gelders geluid. In zijn poëzie en verhalen staan menselijke verhoudingen en de zoektocht naar verbinding centraal.

In mei 2015 verscheen zijn debuutbundel ‘Hoe ver is veilig hiervandaan?’  Van 2016 tot 2018 was hij de eerste dorpsdichter van de gemeente Brummen. In het voorjaar van 2018 verscheen bij uitgeverij De Geiten Pers de bundel ‘Het land dat ieder draagt’ met alle gedichten die hij als dorpsdichter schreef. Hij trad ook op tijdens ‘Het Park Vertelt’ van 2018.


Jana Arns (1983) is dichter, fotografe en muzikant, en dat nooit los van elkaar. Na haar conservatoriumopleiding was Jana verbonden aan het ensemble Aranis en vormt ze samen met haar partner BASTA! duo. Ze werkte mee aan vele cd’s en won belangrijke prijzen voor kamermuziek.

Als dichter publiceerde ze drie bundels waarin ze speelt met aan- en afwezig zijn. Ze verzamelde bijvoorbeeld gedichten en zelfportretten die passen bij de facebookstatus ‘Het is ingewikkeld’.

Voor de stad Sint Niklaas maakte ze een poëziebundel met bijbehorende fietsroute. Jana is als schrijfdocent verbonden aan de kunstacademie van Sint Niklaas en werkte mee aan de bundel ‘Zwemlessen voor later’ van de klimaatdichters.