Klimaatdichters

28aug2021

Tijd: 14:00 - 17:30u

Locatie: Podium Poets for the Earth / De Luifel

De klimaatdichters is een groep van ruim 160 dichters uit Nederland en Vlaanderen. Zij hebben één gedeelde zorg: de toestand van de aarde. Met poëzie in al haar verschijningsvormen strijden zij voor een klimaatvriendelijker wereld. In hun klimaatmanifest stellen ze: we zijn lyrisch over de natuur en ziedend over de destructie. Hun motto is ‘wij schrijven de aarde niet af!’

De klimaatdichters programmeren het podium Poets For The Earth.


Moya De Feyter (1993) studeerde theaterwetenschappen. Ze publiceerde in de tijdschriften Deus Ex Machina en Op Ruwe Planken. Ze brengt haar teksten ook óp de planken met onder meer het alterego Ambrosia, een literaire lichtekooi in het poëziebordeel. In 2018 debuteerde ze met de bundel Tot iemand eindelijk. In 2019 verscheen haar prozagedicht Massastrandingen waarvoor ze in 2021 de Mr. J.C. Bloem-Poëzieprijs ontving. In 2020 startte Moya de Vlaams-Nederlandse klimaatdichtersbeweging.

Moya is een van de deelnemers aan de schrijversresidentie van klimaatdichters, twee weken voorafgaand aan het festival.


Paul Demets (1966) is een veel bekroond dichter, docent en poëzierecensent voor onder meer De Standaard. Zijn gedichten gaan over de verwevenheid van mens, dier, natuur en samenleving. Hij doet dat met een klinische en tegelijk diep betrokken blik, in voorzichtige taal met langzame beelden. Voor zijn laatste bundel De Hazenklager putte hij inspiratie uit zijn tijd als plattelandsdichter van de provincie Oost-Vlaanderen.


Guus Diepenmaat (1988) onderzoekt in haar werk als performer en regisseur hoe onze lichamen met elkaar communiceren. Ze studeerde af met de voorstelling ‘HOHOHOHO’ waarmee ze meteen een grote prijs won. Samen met Anouk Friedli richtte ze theatergroep VZW For Real op. Haar meest recente project is De vloeibare bubbel, en audiovisuele installatie die je laat nadenken over genderfluïditeit. Vandaag laat ze in poëzie van zich horen!


Willemijn Kranendonk (1994) is schrijver en dichter, voor zowel kinderen als volwassenen. Haar stem is helder en toegankelijk voor iedereen. In haar teksten zijn  feminisme en klimaat vaak terug te vinden. Ze studeerde twee jaar terug af aan de opleiding Creative Writing ArtEZ en werkt nu aan haar debuutroman De Geliefden die dit jaar nog verschijnt bij Van Oorschot. Willemijn is lid van de kerngroep van klimaatdichters.


Saskia van Leendert (1972) is dichter, therapeut en mindfulness trainer. In haar meest recente bundel Restwarmte zoekt ze naar ‘wat ons maakt wie we zijn’ en hoe we om moeten gaan met kwetsbaarheid in een veranderende wereld. En kunnen we daarbij losbreken van de sporen die we meedragen? Onder de titel Mag ik je aandacht? en Mag ik je omarmen stelde ze twee bloemlezingen met mindfullness poëzie samen.


Thomas Möhlmann (1975) is dichter, redacteur, organisator en schrijfdocent. Hij publiceerde maar liefst vijf dichtbundels en dertien bloemlezingen. Zijn meest recente bundel Dankbaar lichaam vormt een verhaal over geliefden. Möhlmann  schoffelt graag in zijn moestuin aan zee en verdiept zich in permacultuur. Hij is lid van GroenLinks en sympathisant van Extinction Rebellion en droomt ervan zijn eigen bijenvolk te stichten.


Willemijn van den Geest (1988) is dichter en woont in Italië. Zij studeerde Nederlands en Filosofie in Groningen en Amsterdam. Naast het schrijven van poëzie werkt zij regelmatig aan interdisciplinaire projecten voor spoken word en muziek. Willemijn houdt vooral van poëzie die het humoristische met het ernstige weet te combineren en is dol op woordgrappen en taalfouten.

Willemijn wordt gesponsord door literair tijdschrift Kluger Hans.