Programma 2018

Terugblik op een aantal hoogtepunten:

Op de 14e editie van Het Park Vertelt verwelkomen wij de spraakmakende dichters Charlotte Van den Broeck, Marieke Lucas Rijneveld en Laurens Hoevenaren. Behalve poëzie is er ook muziek, van Jan Terlouw Junior & The Nightclub.
Er zijn optredens van dichters die zijn genomineerd voor de CITER-poëzieprijs 2018. Bovendien tonen beeldende kunstenaars het genomineerde werk waarmee ze de kunstprijs hopen te winnen.
Het festivalterrein wordt gezellig aangekleed. Behalve een gevarieerde catering inclusief wijnproeverij, zijn er kramen van sociaal culturele instellingen en een boekhandel die onder andere poëziebundels verkoopt. Ook aan kinderen is gedacht; zij kunnen creatieve workshops volgen, terwijl hun ouders of grootouders luisteren naar de optredens van dichters en muzikanten.

Foto: HPV

Charlotte Van den Broeck (1991) schreef twee dichtbundels Kameleon(2015) en Nachtroer (2017). Kameleon werd onthaald met lovende kritieken en kreeg de Herman de Coninck Debuutprijs. Nachtroer werd genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs 2018 en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Naast het papier zoekt ze naar de ervaring en zegbaarheid van poëzie. Ze stond ondermeer op de Nacht van de Poëzie, Saint Amour, Poesiefestival Berlin en opende in 2016 samen met Arnon Grunberg de Frankfurter Buchmesse. Haar bundels worden vertaald in het Spaans, Frans, Engels en Servisch.
De komst van Charlotte Van den Broeck wordt gesponsord door boekhandel Hijman Ongerijmd.

Foto: Jouk Oosterhof

Marieke Lucas Rijneveld (1991) geldt als een van de grote, nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. De Volkskrant riep haar vervolgens uit tot literair talent van het jaar. Haar voordracht is veelvuldig te horen op literaire podia als Crossing Border, Lowlands, Saint Amour, De Jonge Schrijversavond en de Nacht van de Poëzie. Haar gedichten en verhalen verschijnen in diverse literaire tijdschriften, waaronder Hollands Maandblad en De Revisor, ook in de VPRO Gids. In januari 2018 verscheen haar debuutroman De avond is ongemak.
Mariekerijneveld.nl

Foto: HPV

Laurens Hoevenaren (1960) schrijft en publiceert sinds 2013 korte verhalen en gedichten. In 2015 ontving hij de gedeelde eerste prijs bij de Nationale Turing Gedichtenwedstrijd en in Vlaanderen de Jotie T’Hooft poëzieprijs. In mei 2015 verscheen zijn debuutbundel Hoe ver is veilig hiervandaan? Het gedicht Pastis uit deze bundel werd opgenomen in de bloemlezing: ‘De 100 beste gedichten voor de VSB poëzieprijs 2016’. Hij was vanaf 2016 tot 2018 de eerste dorpsdichter van de gemeente Brummen. In het voorjaar van 2018 verscheen de bundel Het land dat ieder draagt met de gedichten die hij als dorpsdichter schreef. Zijn poëzie leent zich goed voor voordrachten waarvoor hij regelmatig gevraagd wordt. In de zomer van 2017 trad hij op tijdens het Gronings Poëziefestival ‘Dichters in de Prinsentuin’.
Laurenshoevenaren.nl

Foto: Peter van Hal

Jan Terlouw Junior & The Nightclub is een lang gekoesterde droom van Jan Terlouw Junior, de jongste telg uit een familie vol schrijvers en componisten. Bezeten jazzvingers, donkere thematiek tegenover juist zoete poprefreinen en een kleurrijk beeldverhaal voeren je mee in een alternatieve realiteit. De karakters uit The Nightclub bieden een ongecensureerde inkijk in het hoofd van de autodidact muzikant en verteller Jan Terlouw Junior. Een microkosmos waarin tekstuele gekte, bigbandsounds en subtiele moderne elektronica de soundtrack vormen. Kortom: neem plaats aan de bar en duik in het verhaal van The Nightclub.

Live stap je samen met Jan Terlouw Junior (zang/piano), Isaac McCluskey (trombone/achtergrondzang), Stef Bulten (contrabas/synthbas), Sascha van Loenen (trompet/gitaar/synths) en Axel Grunnekemeijer (drums) in een muzikale film noir: smooth, dark, sweaty & swinging.
www.janterlouwjunior.com